петак, 26. фебруар 2016.

четвртак, 25. фебруар 2016.

FOTO-ALBUM - 259

Barutane (džebane) u Niškoj tvrđavi, su prizemne pravougaone građevine koje su, u periodu od 1720 do 1723. godine, sazidali Turci tokom rekonstrukcije i dogradnje stare antičke tvrđave od 1719 do 1737. godine. Polulkružno, na međusobnom rastojanju od oko 250 metara, razmešteno je ukupno pet ovakvih građevina - četiri, iste veličine, uz severni zid, i jedna manja u istočnom delu tvrđave. One su jedini sačuvani objekati te vrste i namene u Srbiji.
Na slici su vrata barutane koja se nalazi istočno od Vidin kapije Niške tvrđave.
(Ovo je 3333. post objavljen na ovom blogu!).

СУДОКУ УСРЕД БЕЛА ДАНА - 210


MAGIČNI ŠTIT 7x9 - 151


уторак, 23. фебруар 2016.

FOTO-ALBUM - 257

22. februar (juče) u Nišu.

NOVI ENIGMATSKI SAJT

Naš poznati kolega Hajrudin Hodžić, koji poslednjih decenija živi i radi u Kaliforniji (San Hoze), pokrenuo je enigmatski sajt (gore vidite logo). U uvodniku piše:
Dobro došli na abcitd.com
ABC ovdje upućuje na igru slovima i riječima – ENIGMATIKU. Upućuje i na osnovna znanja o temi pa ću ovdje ponuditi ponešto na neke enigmatske teme.
Naša je enigmatika prisutna na internetu posljednjih 5-6 godina. Internetski znatiželjnici mogu naći da su naši enigmati malobrojni, vrlo kreativni i druželjubivi, da se vole natjecati, porediti, ubjeđivati, slikati… Ovdje enigmatskim radoznalcima (a i znalcima) nudim enigmatsko ABC, ponuđeno na, nadam se, organiziran i prihvatljiv način, ilustrirano primjerima, otvoreno za drugačija mišljenja, dopune i komentare.
ITD je tu ne samo zato što nisam mogao dobiti samo ABC u domain-u, već i da ponudi, najavi, potakne … i druge sadržaje koji mogu, ali i ne moraju, biti vezani za enigmatiku.
Idemo da vidimo - pred vama je koncept i početak, tu je nešto znanja/mišljenja i materijala, puno dobre volje, želja i ideja. Nadam se ugodnom, zanimljivom i korisnom druženju.
Hajrudin Hodžić
Ako odete na adresu SAJTA videćete da se radi o vrlo ozbiljnom projektu.
Poželimo mu dug i uspešan rad!

SKANDINAVKA U LISTU "ALO"

Skandinavka juče objavljena u dnevnom listu "Alo".

MAGIČNI ŠTIT 7x9 - 150


недеља, 14. фебруар 2016.