петак, 6. април 2018.

SKANDINAVKE 7x19 (6x18)

Na blogu kolege Nedjeljka Nedića, pre nekog vremena, diskutovali smo o tome da li se može sastaviti skandinavka veličine 7x19 (6x18) sa manje od 6 crnih polja. Nedavno je Nedjeljko objavio jednu takvu (skandinavke sa ovim dimenzijama se objavljuju u riječkom "Feniksu"). Prilažem dve koje sam danas "sklepao": jedna je sa istom PDR kao prvoobjavljena u "Feniksu" (6,24), a druga je malo bolja - ima PDR 6,44. Uz malo truda može se doći i do  prosečne dužine reči od 6,65, a smatram da će neko uskoro doći i do skandinavke sa samo četiri crna polja. Moje dve ukrštenice su, naravno, na srpskom jeziku.
Sad se setih da je Žarko Đokić na pomenutom blogu već objavio ovakvu skandinavku sa samo četiri cna polja. Šta ću, izlapelo se i lako se zaboravlja.


2 коментара:

  1. Slažem se da je moguće ovu križaljku sastaviti i sa samo 4 crna polja. Prelistavajući Fenikse više puta, začudio sam se kada nisam našao nijednu s 5 CP. MIslim da će uskoro uslijediti odgovori kolega.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se jedan sastavljač potrudi i sastavi nešto što ranije nije objavljeno, mnogu se zapitaju: mogu li i ja nešto slično? Jedan manji deo i pokuša, a najuporniji stignu do željenog cilja.

      Избриши