среда, 27. децембар 2023.

OD NENETA


Danas mi je stigla pošiljka od kolege Nedjeljka Nedića: njegova knjiga "Fraper iz Črnkovaca" i knjiga kolege Aljoše Vukovića "Krila mozga". Hvala!

субота, 23. децембар 2023.

NEKADAŠNJI PRAZNIK


"Eureka" broj 282 od 16. decembra 1978. godine - 5. stranica.

четвртак, 21. децембар 2023.

FOTO-ALBUM - 1411


Sa Nikolom Neškovićem, čovekom koji je pre 30 godina stvorio "Slagalicu".

АУТОПЛАКЕТА

 


   Ја, Крста и Иванов, нас тројица из породице Иванов у Бору, одлучили смо да установимо плакету са ликом Крсте Иванова као награду за изванредне резултате и дела у дружењу, пријатељству, достојанственом опхођењу, сарадњи на свим пољима, а посебно на енигматским, са породицама наших рођака, са колегама енигматама и драгим пријатељима. 

   Плакета са ликом Крсте Иванова настала је по идеји Иване Миланов, мaстeр студeнта нa Фaкултeту примeњeних умeтнoсти у Бeoгрaду нa смeру Примeњeнoг вajaрствa, драга рођака по два слова и то ОВ, додата на именима дедова, Иван и Милан, а пореклом из Српске Црње. Иначе, Ивана је вeлики oбoжaвaлaц eнигмaтикe и „Политикине ЕНИГМАТИКЕ“, а пoгoтoвo уживa у скaндинaвкaмa, како је рекла „кoje пишe гoспoдин Крстa Ивaнoв“ збoг чeгa ми је кao знaк зaхвaлнoсти нaпрaвилa мaли пoклoн у виду плaкeтe сa мојим ликoм и други примерак доставила. Хвала јој. 

   Радови вајарке Иване, а међу њима и плакета биће излoжeни нa биjeнaлу мeдaљa и плaкeтa у Пaнчeву. За излагање плакете јавила ми, ја сам то прихватио уз велику захвалност. Излoжба је отворена у Пaнчeву 15. дeцeмбрa у 18:00 часова у Грaдскoj библиoтeци. Сама плакета је од ливеног полиестера, патинирана акрилом и пречника је 15 cm. Прилажем пар снимака са самог отварања бијенала.

  За узврат, младој уметници – вајарки, а што би друго поклонио, него скандинавку са њеним именом и презименом и називом њене уметности. Одушевљена! Сканадинавка је достављена главном и одговорном уреднику са надом да ће ускоро бити објављена у њеном омиљеном листу „ЕНИГМАТИКА“.

Крста Иванов

среда, 20. децембар 2023.

недеља, 17. децембар 2023.

DANAŠNJI "SRPSKI TELEGRAF"

 

Objavljeno sa drugim fotografijama glumaca iz filma "Čuvari formule".

DANAŠNJI "SRPSKI TELEGRAF"


Objavljeno sa drugom fotografijom Roberta Markuša, trenutno našeg najboljeg šahiste rođenog na teritoriji Srbije.

DANAŠNJI "SRPSKI TELEGRAF"


Objavljeno sa drugom fotografijom Hamada Međedovića, najboljeg mladog tenisera sveta.

среда, 13. децембар 2023.

уторак, 12. децембар 2023.

недеља, 10. децембар 2023.

субота, 9. децембар 2023.

IN MEMORIAM


BLAZIRANO, GINEKOLOG, EKONOMIJA, ŽIRO-RAČUN, IVAN KLAJN, KLAVIKORD, MONOLITNO, NOVI TALAS, OTKUPNINA, OČARANOST, PALINDROM, POVIJARAC, PRISOJNIK, PROVIJANT, TRIJENALE, UVAŽENOST, HINDUIZAM, DŽUN ALISON.
Od navedenih devetoslovnih pojmova i imena i prezimena preminulog američkog glumca sa slike (tri puta!), sastavite tri magična štita 7x9.

петак, 8. децембар 2023.

среда, 6. децембар 2023.

ANAGRAM U PODNE - 1230


Košarkaš "Partizana", ranije igrao za "Finiks sanse".

уторак, 5. децембар 2023.

ANAGRAM U PODNE - 1229

 

Nije reč o Nemanji Gordiću, već o mladom košarkašu "Partizana" sa slike.

понедељак, 4. децембар 2023.

ИЗ КАЋКИХ НОВИНА


Прилог је послао Владимир Шарић.

петак, 1. децембар 2023.

DANAŠNJI "SRPSKI TELEGRAF"


Objavljeno sa drugom fotografijom Dragana Mićanovića.

понедељак, 27. новембар 2023.

MOJ PRVENAC


27. novembra 1992. godine objavljen je prvi broj "Osmosmerke". Nakon osamnaest godina saradnje u enigmatskim listovima širom SFRJ, prvi put sam postao urednik jednog enigmatskog lista.

недеља, 26. новембар 2023.

субота, 25. новембар 2023.

петак, 24. новембар 2023.

четвртак, 23. новембар 2023.

среда, 22. новембар 2023.

30 GODINA SLAGALICE


Danas "Slagalica" slavi trideset godina emitovanja. U jutarnjem dnevniku RTS-a prikazano je, između ostalog, i nekoliko inserata sa mog jutjub kanala (nije prvi put da RTS to radi). Na slici smo Marko Obradović i ja u jednoj od finalnih emisija petog ciklusa. Za one koji nisu gledali, evo LINKA

недеља, 19. новембар 2023.

FOTO-ALBUM - 1408

 

Moja starija ćerka Jovana je ovih dana u Singapuru. Poslala mi je bezbroj fotografija, a ovde prikazujem jednu na kojoj je replika Rodenovog mislioca.

уторак, 14. новембар 2023.

PEHARI, MEDALJE...


Pre skoro tri meseca je Zoran Milunović u moje ime u Kaću kod Novog Sada, na susretima enigmata Srbije (bio sam opravdano odsutan), preuzeo pehare i medalje koje sam osvojio pobedama ostvarenim na 4. otvorenom prvenstvu Srbije u sastavljanju zagonetaka za 2023. godinu. Od juče je sve to (i neke simbolične nagrade) u mom stanu. Nedostaje jedna srebrna medalja koju sam zaslužio osvojivši drugo mesto u sastavljanju rebusa (zaboravio kum juče da i nju spakuje).

понедељак, 13. новембар 2023.