четвртак, 5. новембар 2020.

BOB 4 - POST FESTUM

Hajro piše:

Hvala svima koji su pokušali, trojka na slikama se javila... Jesam li obeshrabren, jesam li promašio sa težinom zadatka, je li rješenje u više dodatnih slova, više vremena ... ovaj čas ne znam odgovore osim na porvo pitanje - nisam obeshrabren, vrijedi pokušavati, cilje je nešto novo, lijepo i prihvatljivo, no ima ljepote i užitka i u putovanju prema cilju.

Rado bih čuo što više mišljenja.


Najprije izvinjenje za grešku u crtanju, ukrštanje 58 vodoravno i 8 uspravno je ostalo bijelo, a trebalo je biti žuto, objavih ispravku u komentarima, ispravih crteže za 20:45... Želja da se sve odvija na 4 bloga ostavlja komentare kao najbolji način komuniciranja ako se desi nešto nepredviđeno.

Par riječi o današnjem bušmanu – pokušao sam obezbjediti rješivost perifernih dijelova mreže, sredina je dosad uvijek bila najmanji problem. Nadam se da ćemo u vašim komentarima čuti više o tome koliko je to bilo uspješno, a i o proširenom kolor kodiranju. Sigurno je da je, kao i svaka nova stvar, sada malo teretno, no ako nastavimo i usvojimo ovu ili modificiranu verziju kodiranja, u budućnosti može biti mnogo prihvatljivije i korisnije. Upisivanje jednosmjernih slova već u prvoj verziji je logična stvar, isto bi se moglo reći i za dvoslove, no, eto, zaustavih se na jednoslovima... opet, rado bih čuo vaše mišljenje.

Posebno pitanje su dimenzije mreže. Ovo je prilično veliki bušman i sa opisima je to ozbiljan zalogaj. Veličina se nameće da bi se razvila kombinacija, obezbjedilo postojanje dužih pojmova, sintagmi... Proljetos smo testirali ovaj koncept sa manjim likovima i prečesto je sve ovisilo o tome da li će se rješavač sjetiti jedne ili dvije sintagme. U većem liku će uvijek biti više prepoznatljivih početaka, izgleda da je obimnost mreže neizbježna.

Neizbježno je i promašivanje sa dodatnim slovima, teško je predvidjeti šta će biti najteže... evo Marko se nije mogao sjetiti prvog pojma. Zanimljivo je da sam zbog te sintagme sa sedam uzastopnih suglasnika žrtvovao drugačiju lijepu kombinaciju.

 


MARKO se javio prvi u 21:09

Riješio sam u dvadesetak minuta cijelu lijevu stranu i dobar dio sredine, zapeo sam u gornjem lijevom kutu. Ne pada mi nikako na pamet prvi vodoravni pojam.

SVETLANA 21:32

CRN CRNCAT, ŠIMPANZA, AT**, - ODSTUPI, UOBRAZITI SE, - LEGO KOCKE,
IBSEN, O, - , MAG, KARLO METIKOŠ, T***, PIRGAVO, VIS, STR, -
PROŽDRLJIVAC, TATULA, - - ANKE, NAB, *AR, L, K, *LOZNOST, O*, ATA, -
UKOSO, GREŠNICA, EP, NERASPROSTRANJENOST, PRŠA, AUT, - BRETANJA,
*AĐAČ, - ČASNA, OIVIČENJE
USPRAVNO "TUGA I ŽALOST" I "TAČKA NA I"
 LEGENDA:
 * - FALE SLOVA
- FALI CELA REČ

RADOJA 21:33

Nisam uspio. Završio sam od 8. uspravno desno, ali nisam uspio riješiti lijevi (početni) dio. 

Sjetio sam se tog odmah: CRN CRCAT, odatle sam i krenuo. Kasnije nisam uspio povezati PROŽDRLJIVAC, NEBULOZNOST, NERASPROSTRANJENOST i ILUZIJE (?). Odozgo je bila TAČKA NA I, ali su mi ostale rupe... Jednostavno nije bilo dovoljno vremena, a puno sam izgubio i na ovu sintagmu sa greškom mada sam prilično brzo uočio TUGA I ŽALOST. 

Ups! Sada vidim greška je bila NEBULOLOZNOST. Sigurno je išlo MIRAKULOZNOST.

2 коментара:

  1. Prvo što sam uspeo da rešim bila je reč OIVIČENJE u donjem desnom uglu. Odmah su sledile reči PRŠA, RĐE, TEŠANJ, RAĐAČ (postoji u rečniku), APAČ i ALAPAČE (ili ILOVAČA). Dalje se nije moglo, pa sam tražio ključne reči u gornjem levom i donjem levom uglu. Donji sam ukapirao da je TOČKA NA I, zatim IZAZOVI, FEUZ (proverio na internetu), AFERA, AUB (grad u Bavarskoj), BERBA, NERASPROSTRANJENOST, OGNJEN. Zatim sam krenuo da razmišljam koja je to prva sintagma sa 7 uzastopnih suglasnika i posle dužeg mozganja otkrio CRN CRNCAT. Onda su se otkrile reči CRV, REA, VADUZ, NADIRA, UVERTIRA, REALIJE (zadnje polje je bilo belo), A VISTA i dalje nisam mogao. Da bi se ovako veliki lik rešio potrebno je mnogo više vremena. Probao sam i jutros da nastavim, ali nije išlo, pa sam odustao.
    Moji predlozi su:
    - lik mora biti manji da ne obeshrabri rešavače (povećao bi se njihov broj)
    - vreme za rešavanje mora biti duži period, npr. od 18,00-24,00. Time bi se ostavilo dosta vremena za kombinovanje, a i mogućnost da se rešavači uklope sa svojim obavezama i priključe u bilo koje vreme
    - ako bi se takmičenje održavalo jednom mesečno, postojala bi veća želja za učešćem nego svake druge nedelje.

    Šta dobijamo sa ovakvim izmenama? Dobijamo veći broj rešavača koji će jedva čekati novi zadatak i koji će rado rešavati, ako znaju da ga mogu rešiti. Bilo kakvo da je takmičenje u rešavanju (rebusi, anagrami, logički) cilj bi trebao biti da takmičara bude što više, da se takmičari lepo razonode i budu zadovoljni svojim učinkom. U suprotnom, interesovanje za takmičenje slabi, a kada ostane samo nekoliko takmičara, onda nema ni zadovoljstva.

    ОдговориИзбриши
  2. Ponoviću moj komentar, pokušavamo zajedno poboljšati koncept...

    Hvala Bane, puno zanimljivog i korisnog u tvom vrlo konkretnom komentaru.

    Na temu raspoloživog vremena i periodike nemam nikakvih problema da usvojim tvoje prijedloge.

    Poučan je primjer (i za autora i za rješavače) tvog A VISTA umjesto A TEMPO, nije mi palo na pamet, bio sam zadovoljan što imam jednu sintagmu više.

    Lako je shvatiti da veći lik može obeshrabriti rješavače, problem je što će u manjem biti manje lako rješivih sintagmi i strukturom prepoznatljivih pojmova pa će to biti obeshrabrujuće. Valja praviti balans, vjeruj nimalo lak zadatak za sastavljača. Savršena tema za teoretiziranje i na strani sastavljača i na strani autora, bilježim sve to.

    Ono što je mnogo lakše je izbjeći greške, usavršiti prezentaciju i olakšanja... naći ćemo mjeru.

    Koliko će rješavača biti ovisi o mnogo čemu, ne mogu zamisliti da bi bio baš veliki broj, kao što ne mogu zamisliti ni da bi bilo zanimljivo ikom izvan relativno uskog kruga enigmata. Ukinuti opise znači ukinuti šansu za iole veliki odziv. Dakle, koliko će enigmata unutar tog malog kruga imati interesa za ovako nešto pa onda baš u to vrijeme imati mogućnosti, volje, vremena (tako je Slavko nabrojao zar ne)... Lako je odgovoriti na to pitanje - malo. Moj je pristup - hvala svima koji žele, pogotovo onima koji uspiju. Razumijem one koje ne zanima... neke stvari u enigmatskoj ponudi cijenim, ali meni nisu zanimljive, savršeno normalno. Idemo dalje, nadajmo se u većem broju i sa više uživanja u rješavanju i druženju. Toliko je pozitivnog u pristupu svih, nije to mala stvar.

    ОдговориИзбриши