уторак, 2. новембар 2021.

ENIGMATIKA U "IDEJAMA"

 

  


 
U Beogradu je krajem 1934. i u prvoj polovini 1935. godine izlazio list za književnost, politička i drušvena pitanja "Ideje" (štampan ćirilicom i latinicom!). Vlasnik i urednik je bio Miloš Crnjanski, a sarađivali su, između ostalih i: Stanislav Vinaver, Isidora Sekulić, Ranko Mladenović, Branislav Nušić i Ivo Andrić. Obično je izlazio na šest stranica, a samo nekoliko puta na osam. Prvi broj je izašao 6. oktobra 1934. godine, a poslednji (trideset drugi), 29. juna 1935. godine.
Ono što mi je privuklo pažnju je činjenica da je list, od 2. do 12. broja objavio deset ukrštenica i jedan konjićev skok (naslovnu stranicu broja 2 i sve stranice  sa enigmatskim prilozima, redom od 2. do 12. broja, vidite na gornjim slikama). Zanimljivo je to da dvoslovi nisu opisivani, mada je bilo nekoliko izuzetaka (Iž - ostrvo u Jadranskom moru blizu Zadra...). Ima slučajeva da su isti pojmovi uvrštavani dva puta (u broju 3: pod 13. položeno je OKA - stara mera, a pod 4. uspravno OKA - isto što i pod 13. položeno). Ukrštenice su teške za rešavanje, pre svega zbog neopisanih dvoslova, a u slučaju kad se tražilo prezime neke ličnosti, njegovo ime nije navođeno. U 7. broju je odštampan pogrešan dijagram ukrštenih reči, a jedini objavljeni konjićev skok je bio pretežak - trebalo je pronaći jednu poprilično veliku pesmu. Ime autora enigmatskih radova nisam mogao pronaći.
Na kraju mogu reći da me raduje to što je enigmatika bila prisutna u jednom ovako kvalitetnom listu i što je veliki Miloš Crnjanski imao veze sa enigmatikom iako ga nema u "Leksikonu srpskih enigmata".
Sutra ću objaviti uvećanu sliku ukrštenice iz broja 3 (sa i bez upisanog rešenja).

5 коментара:

  1. Pohvala i podrška za trud i dalja istraživanja!

    ОдговориИзбриши
  2. Za pronalaženje ovog lista pomalo si i ti "kriv": proveravajući na sajtu Narodne biblioteke Srbije da li su niške "Narodne novine" digitalizovane (nisu!), prelistao sam "Ideje" i već u drugom broju pronašao ukrštene reči!

    ОдговориИзбриши
  3. Miroslave, može li se ovo tvoje istraživanje objaviti u "Glasniku" ESS?
    Naravno sa tvojim potpisom. Za sada obnovljeni "Glasnik" nema honorare a prvi obnovljeni broj (38 za oktobar) biće dostavljen većini enigmata iz Srbije i regiona. Objavljena je elektronska verzija na sajtu ESS koji uređuje Voja Dodevski.
    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  4. Svi članci, fotografije i enigmatski radovi sa mog bloga se mogu preuzeti. Naravno, lepo bi bilo da se navede naziv bloga i/ili moje ime. Dakle: može! Sutra ću objaviti uvećanu sliku ukrštenih reči iz broja 3, sa i bez upisanog rešenja, pa se i to može uzeti.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши