понедељак, 13. април 2015.

SA SLAVKOVOG BLOGA

Juče (12. aprila) je, na Slavkovom blogu, dragi kolega Ilija Ozdanovac objavio ovaj REBUS. Sviđa mi se ideja sa kompletom Nušićevih knjiga. Ja sam, pre 30-ak godina, verovatno u "Eureci", objavio rebus sa istim rešenjem (ime i prezime bivšeg jugoslovenskog i hrvatskog košarkaša). Crtež se sastojao od nekoliko karikatura Branislava Nušića, čiji je autor legendarni Pjer Križanić (karikatura na gornjoj slici u sredini). Naravno, ovde se radi o nenamernom plagijatu ili, lepše rečeno: uspelom rimejku jedne stare ideje. Gore vidite moju novu verziju te stare ideje!

4 коментара:

  1. Puno toga je već rečeno o namjernim ili nenamjernim , ajd recimo, plagijatima, pa je čak suvišno objašnjavati ili dokazivati. Uočiti stvar enigmatskim okom, uobličiti ideju i realizirati je - nije problem! Pogotovo što nas ima( jbt- koliko nas ima!) pa nije "događaj" ako se makar u svakoj desetoj glavi rodi nešto što je "već viđeno". Stvar je, zapravo, da se to shvati kao normalan tok, vrijeme prolazi, ljudi se mijenjaju, pa je razumljivo da nekada netko nekoga nenamjerno "plagira". Teme se nekada čine neiscrpne, ali....idemo dalje! Dobro je razmišljati kao ti ( bar u ovom slučaju) i ne osuđivati bilo čije "pokušaje", jer sve je to zapravo svedeno pod zajednički nazivnik- stvarajmo, rješavajmo, družimo se i plodimo enigmatiku...Nadam se da ne griješim- jer, ružno je plagirati kvadrat, križaljku, ali - anagrami , rebusi, palindromi ....to je neizbježno. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. I kod kvadrata, magičnog lika, piramide, klinova... moguća su ponavljanja istih ili vrlo sličnih ideja. U "Kvizorami" 2011. na "Memorijalu Pavle-Libran, Krešimir Majetić i ja smo imali "donji kutnik" 6x9 koji su se razlikovali u samo jednoj reči (Kanađanka - uspavanka)!

    ОдговориИзбриши
  3. Ponavljanje magičnih kvadrata i likova nije baš jako rijetko, a bilo bi i češće kad urednici ne bi imali dobro pamćenje ili dobru arhivu.
    Evo jednog primjera vezanog za blogogazdu: slogovni kvadrat.

    ОдговориИзбриши
  4. Slogovni kvadrat o kome je reč sam sastavio i poslao početkom 1982. godine na Veliko "Čvorovo" prvenstvo sastavljača (drugo kolo). Tu je bilo 30 kvadrata, jedan od njih je pobedio! Da li je ovaj kvadrat objavljen u "Čvorovim" izdanjima - ne sećam se.

    ОдговориИзбриши