субота, 15. новембар 2014.

ENIGMATIKA U "NARODNIM NOVINAMA"

Niški dnevni list "Narodne novine" imao je jednu od najkvalitetnijih enigmatskih rubrika među mnogobrojnim srodnim novinama u bivšoj SFRJ. Izlazio je šest puta nedeljno (radnim danima i subotom) i imao je po jedan dijagram (lik) za svaki dan. Dijagrame je kreirao i crtao (menjao na početku svake godine) i ukrštenice pregledao i pripremao za štampu pokojni Nikola Popović, a objavljivali su svi enigmati iz Niša: Nikola Popović, Žarko Đokić, Milan Jelenković, Života Stanković, Saša Čolaković, Milovan Samardaković, Milan Barać, Marjan Radaković, ja... Prvu ukrštenicu u ovim novinama objavio sam 18. februara 1976. godine (tada sam pohađao III razred srednje škole) u broju 3948. Objavio sam oko 700 ukrštenica, a poslednju 28. oktobra 1982. godine u broju 6041. Nakon toga je enigmatska rubrika ukinuta, a kasnije je obnovljena od strane jednog člana EK "Naissus" (sada pokojnog), ali je kvalitet objavljenih ukrštenica bio na niskom nivou. Nakon toga je neko vreme Žarko Đokić pripremao radove za ovaj list, a za njim i Zoran Milunović. Poslednjih godina ove novine su bez ukrštenice.
Priložena ukrštenica je objavljena 12. maja 1981. godine na 14. stranici (broj 5589).

2 коментара:

  1. Ovo je lik koji smo kreirali pokojni Nikola Popović i ja. Hteli smo da bude malo teži, na početku je belina 7x4, za to vreme sasvim pristojna u dnevnim novinama. Inače, saradnju u Narodnim novinama sam započeo 1971. godine, tada je Nikola Popović preuzeo uređivanje i sa puno takta koordinisao saradnju. Tada je u uredništvu Narodnih novina radio i pokojni Velja Milojević, jedan od saradnik Enigme iz šezdesetih godina. Kvalitet dnevnih ukrštenica u Narodnim novinama, u to doba, bio je bez konkurencije u SFRJ.
    Žarko Đokić

    ОдговориИзбриши
  2. Ako samo pogledate spisak enigmata koji su krajem 70-ih i početkom 80-ih objavljivali ukrštenice u "Narodnim novinama" biće vam jasno zašto je ova enigmatska rubrika bila toliko kvalitetna.

    ОдговориИзбриши