уторак, 15. октобар 2019.

"TEST" BROJ 14

Na današnji dan pre 45 godina oprezno sam zagazio u Enigmatski okean i zaplivao... druga obala se još uvek ne nazire.

12 коментара:

  1. Od kuma, umesto čestitke, tebi, ali i onima koji su, ili poštovaoci dela Vujice Vulićevića, ili Marija Puza:
    ''U našoj tradiciji kum je izuzetno važna ličnost. Veoma je bitno to što se on poštuje kao najbliži rod. On i jeste na neki način duhovni rod, odnosno on ulazi u porodicu tako što postaje svedok i zaštitnik ili novog deteta u porodici, ili zajednice dvoje ljudi. Bez njega je nemoguće obaviti obred venčanja. Za kuma se nekada pozivao neko kome se beskrajno veruje, ko se veoma poštuje. U našem narodu kumstvo je svetinja i o tome svedoče mnogobrojne epske, pa i lirske usmene pesme. Ponekad je kum čak i bliži od rođenog brata. Po narodnom verovanju, od kuma zavisi i porodični napredak, sreća i blagostanje. Kum jeste duhovno, a ne krvno srodstvo, ono koje sami biramo, a veza jednom uspostavljena, se ne može više nikada raskinuti, jer se to smatralo izuzetnim i strašno grešnim''.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, kume, na čestitkama, objašnjenima i za'ebanciji. I ti ćeš ovo isto da radiš (da iza sebe imaš 45 godina enigmatisanja), ali za 13 godina :)

      Избриши
  2. Čestitamo jubilej 45. godina od objavljivanja prvog rada. Tvoje stvarala-štvo je veličanstveno i pored ZLATNOG PERA i drugih nagrada koje si dobio potrebno je da te i ESS nagradi!

    Anagramna čestitka

    EV(O), MOĆ SLOVA: VIC - TRIK!
    SLAVI TVORCE MOĆNIK! (N=V)
    Enigmatski velikan slova
    pobednik mnogih kvizova!

    Vlagor

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Vlado na lepim rečima. Od ESS ne očekujem nagradu jer mi se, uglavnom, nije sviđalo kako je svih ovih godina radio. Nekako je to bilo bez sluha za prave stvari, bezidejno, a često... Ma, nije bitno, neću da kvarim ovaj dan.
      Pozdrav i svako dobro!

      Избриши
  3. Мирославе, и из Чешљеве Баре све честитке за вредан јубилеј.

    ОдговориИзбриши
  4. Iskrene čestitke i od mene. Morao bi izbor svojih radova pretvoriti u knjigu. Ako ne stigneš do konca ove godine, onda barem 2024.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Nedjeljko. Nisam od onih koji vole da objavljuju knjige. Dok bih pripremao knjigu ne bih mogao da objavljujem onoliko novih radova koliko bih želeo. Uvek su mi draže sarašnjost i budućnost od prošlosti.

      Избриши
  5. Sve čestitke i od mene! Iskreno se nadam da Vaš Enigmatski okean nema obalu sa druge strane. Na meni je da odlučim hoću li zaplivati. Trenutno sam tu negde u plićaku, a da li ću stići do velikih dubina, videćemo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Matija. Predubok je i nemiran ovaj naš enigmatski okean, ali vredi zaplivati i okušati se, ne zbog drugih već zbog sebe. Pozdrav!

      Избриши