петак, 8. мај 2020.

IN MEMORIAM

U Bijeljini je 2. maja ove godine preminuo novinar, urednik, scenarista, producent i enigmata Jovica Jole Petković. Rođen je 9. januara 1964. godine u Loparama. Osnivač i izdavač je prvih privatnih regionalnih novina "Korzo" u BiH, u Tuzli 1991. godine. Bio je osnivač i glavni i odgovorni urednik prvih privatnih novina u Republici Srpskoj, "Ekstra magazina", 1994. godine. Bio je osnivač i urednik i džet-set magazina "Ekskluziv", osnivač i izdavač dnevnih novina "Nacional" u Srbiji i Republici Srpskoj, biznis magazina "The Prestige", kao i "The Prestige" portala za BiH i Srbiju. Jole Petković je i suosnivač i jedan od urednika nezavisnog lista "Respekt" u Banja Luci. Osnivač je i enigmatskog lista "Orfej", a njegovi enigmatski radovi su objavljivani u najtiražnijim enigmatskim listovima na Balkanu.

Učesnik je odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom koga je kao novinar radio u listu "Štit" - novinama Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske. Predsjednik Republike Srpske ga je na Vidovdan 1993. godine odlikovao "Medaljom heroja Milana Tepića".

Dokumentarni film "Trag", čiji je bio producent i koscenarista, 2004. godine je osvojio "Zlatnog viteza" - najprestižniju rusku nagradu iz oblasti filma čiji su pokrovitelji patrijarh moskovski i cijele Rusije, predsjednik Ruske Federacije i Federalna skupština Ruske Federacije.
 
Jovica Petković je 1. juna 1995. godine u Bijeljini pokrenuo enigmatski list "Orfej" (enigmatsko-zabavnu reviju, specijalno izdanje "Extra Magazina", kako je pisalo u impresumu), a na predlog našeg poznatog enigmate Vojina Krsmanovića radove je pregledao i uređivao Krsta Ivanov iz Bora. Drugi broj je izašao tek u decembru 1995. godine, a verovatno zbog teškoća u izdavanju list je dogurao samo do trećeg broja i prestao da izlazi naredne godine.

Sa Joletom sam se par puta kratko družio na Susretima enigmata u Vinkovcima i Zvorniku sredinom 80-ih godina prošlog veka. Vrlo malo podataka ima o njegovom enigmatskom radu, a od kolege Krste Ivanova sam jedino saznao da mu je prvi rad objavljen u "Enigmi" 1985. godine.
 
Počivao u miru!

2 коментара: