среда, 6. мај 2020.

JEDNA NOVA (STARA) ZAMISAO



Pre četrdesetak godina u "Zagonetaču" je predloženo saradnicima "Čvora" da smisle neki novi način obrojčavanja dijagrama klasičnih ukrštenica. Davno je to bilo pa se ne sećam detalja, a nisam siguran ni da je bilo baš u "Zagonetaču". Ipak, nisam zaboravio da sam ja predložio ovo što vidite na dvema gornjim slikama. Elem, moja ideja je bila da se kombinuju dva, tada uobičajena načina obrojčavanja: ono starinsko sa sitnim brojkama u gornjem levom uglu polja iz kog kreće upisivanje pojma vodoravno i/ili uspravno i onog koje je praktikovano u listu "Čvor križaljka" - brojke u crnim poljima i iznad prvog vodoravnog reda kao i levo od prvog uspravnog niza ukrštenice. Predložio sam da se prvi vodoravni red i prvi uspravni niz obrojče na "starinski" način, a da se crna polja iskoriste i popune preostalim potrebnim brojkama. Ovako pripremljen dijagram ima nekoliko prednosti u odnosu na dva načina koja se danas koriste: u odnosu na najstariji način obrojčavanja ima neuporedivo manje brojki (kod većih dijagrama često dolazi do toga da se prebaci i stotka, a tri cifre u polju su zaista previše), dok u odnosu na obrojčavanje kao u listu "Čvor križaljka" se eliminišu gornji red i prvi uspravni niz koji dosta zacrnjuju ceo dijagram, pa sve sada izgleda prozračnije i lepše (ovo je najuočljivije kod dijagrama sa rasutim crnim poljima koje ja često radim), a brisanjem ta dva reda (niza) polja dijagrama dobijamo malo, ali ne i beznačajno povećanje dimenzija preostalih polja što daje veću preglednost i olakšava posao rešavačima, naročito onima sa slabijim vidom. Naravno, ne mora se sada svaka klasična ukrštenica obrojčavati na ovaj način, ali po jedna-dve u enigmatskom listu - zašto da ne?

3 коментара:

  1. Ovo nisam ranije čitao, što znači da nije biloo u Zagonetaču kao zasebnom listu. Prijedlog ti je bio izvrstan i može se i sada primijeniti.

    ОдговориИзбриши
  2. Ideja jeste zanimljiva, štedi se prostor, stranica i mreža izgledaju manje crno. Ako u priču unesemo i font (tip, veličina) kojim su dati opisi jasno je da ovim malim brojevima u mreži uvodimo u igru i treći font pa će oči trpjeti "prešaltavajući" se između tri umjesto dvije opcije. Može ići i primjedba konzistentnosti unutar mreže. Kreativno od mladog MC-a, lijepo podsjećanje puno godina poslije, kreativnost i proaktivnost ne zastarijevaju.

    ОдговориИзбриши
  3. Ako se iskoristi isti font za brojeve u dijagramu i opise, onda ostaje samo "šaltovanje" očiju na 3 veličine :)
    U međuvremenu sam "posumnjao" da je poziv saradnicima "Čvora" objavljen u "Čvor križaljci". Nažalost ja ne mogu to da proverim.

    ОдговориИзбриши