четвртак, 23. јул 2020.

ENIGMATSKI LIMBO

Svi ste (nadam se) čuli za ples limbo: igrači se plešući provlače ispod letve koja se spušta sve dok ne ostane samo jedan (najspretniji) takmičar. Manje je poznat srpski enigmatski limbo koji, za razliku od popularnog plesa sa Trinidada ima (srećom) malo pristalica, ali oni to svojom srčanošću uspevaju da nadoknade. I ove "umne atlete" spuštaju letvu do neslućenih granican Nažalost, njihova letva je kvalitet enigmatskih radova. Pitate se: ko su ljudi koji upražnjavaju ovaj neobičan sport u malenoj Srbiji? To je grupa večitih enigmatskih početnika kako ih je poodavno nazvao legendarni Boško Petrović - "enigmate" kojima je i više decenija "enigmatskog stvaranja" bilo malo da uoče razliku između dobrog i lošeg enigmatskog rada, da ne šalju sve "bisere" koje izmozgaju (da značajno smanje kvantitet za račun kvaliteta). Na nesreću po ostatak enigmatskog sveta, oni su uvek imali i imaju podršku nekog enigmatskog lista, udruženja, a u poslednje vreme i svoje internetsko mesto pod suncem. Nekada visokotiražni list "Eureka" je bila najpoznatiji objavljivač svega i svačega iz njihove kuhinje, jedan beogradski enigmatski klub ih je okupljao u velikom broju (samo ih je okupljao, ali ih nije i edukovao - kakvi su u klub ušli, takvi su i izašli), tu je decenijama i "Enigma" koja zbog njih i, pre svega loših urednika i loše uređivačke politike nije u njima prepoznala balast - godinama su sa "svojim" listom trčali u mestu (ako ne napreduješ, onda nazaduješ!)... Poslednjih godina se njihovim promoterima priključio i najposećeniji enigmatski blog na ovim prostorima spuštanjem kriterijuma na nulu za pojedine predstavnike ove srpske enigmatske "elite". Sve dok su listovima, klubovima i blogovima važnije brojke (saradnika, objavljenih radova, članova, posetilaca...) od kvaliteta, sunovrat srpske enigmatike će se nastaviti. Sve dok u listovima mora biti mesta za "sastavljače" koji su ga "zaslužili" višedecenijskim tavorenjem u mestu zbog svoje netalentovanosti, ali češće lenjosti, biće nam tako kako nam je - i još gore. Letva sa početka priče je već odavno na zemlji. Podignimo je dok je mediokriteti uz pomoć svojih sponzora ne šutnu (da im ne smeta) ili zapale. Umesto limba organizujmo takmičenje u skoku uvis! U ime Enigmatike podignimo kriterijumsku letvu na viši nivo, "prijatelje" zamolimo da ne šalju svaku budalaštinu koju smisle, a netalentovanima pokažimo put u svlačionicu.
Miroslav Cvetković

2 коментара:

  1. Ja Eureku nisam kupovao upravo zbog grešaka, lapsusa, netočnosti itd. Budući da nemam mnogo primjeraka srbijanskih časopisa iz današnjice, ne mogu suditi, ali hrvatskih imam i sigurno nisam slučajno odabrao za najave Feniks, Kvizoramu i Kviskoteku iako ih izlazi još možda i stotinu.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovih dana sam skenirao i objavljujem stranice "Eureke" broj 1184 iz oktobra 2005. godine. Ima tu odličnih radova Mihajla Reljića i još par enigmata, ali 75% sadržaja je bruka za enigmatiku. Tu je "elita" o kojoj sam u ovom postu pisao: Branik, D. Lazić, M. Bibin, Ž. Petković, R. Stanojević, D. Jevtić... Neki od njih i danas u svakom broju "Enigme" imaju makar po jedan rad, verovatno kao nagradu za konstantno urušavanje kvaliteta enigmatike u našoj miloj Srbiji.

    ОдговориИзбриши