уторак, 24. јул 2018.

SREĆAN TI ROĐENDAN, LEGENDO

Na današnji dan pre 82 godine rodio se "utemeljivač savremene srpske enigmatike i njen nekrunisani kralj" (tako piše u "Leksikonu srpskih enigmata"). Na prste jedne ruke se mogu pobrojati komentari objavljeni na desetak srpskih enigmatskih blogova u kojima se legendarni Boki pominje. Danas, na njegov rođendan, setio ga se jedino kolega Nedjeljko Nedić iz Orašja u Federaciji BIH na svom blogu  DUE (redovna rubrika "Enigmatski kalendarij). Na Guglu možete pronaći samo dve njegove majušne postarije fotografije... Razmislite o tome.

4 коментара:

  1. Ništa me ne čudi. U svakoj oblasti postoje pioniri, utemeljitelji ovog i onog, heroji koje treba slaviti i čuvati, a mi pojma nemamo ko su i čime su nas zadužili. Pa tako ni domaće zagonetaštvo nije izuzetak. Zaborav je ipak ogromna, mračna soba u kojoj će uvek biti mesta za svakog...

    ОдговориИзбриши
  2. Jedan od glavnih razloga za pokretanje mojega bloga bio je upravo ta "prokleti" zaborav i stajalište da je ovo danas enigmatika a ono prijašnje tko šiša.
    Zbog toga evo frapantnoga podatka: od hrvatskih zagonetača monografije su dobili samo Ferdo Pavešić (1978., čini mi se, Čvor) i Dragutin Barbalić (1998., Peleh) i nijedan više. Kurpes, Bogdanović, Tomislav Pejić, Kraker, Dobra, Šuša, Šantek, Boris Antonić, Čop, Štef i brojni drugi su ih sigurno zaslužili.
    U tomu pogledu u Srbiji je stanje bolje jer je objavljeno dosta zagonetačkih knjiga koje, uistinu, nisu monografije no ipak sadrže radove velikoga broja zagonetača. Boki, Bizumić, Racković, Polić, Vlasta Pavlović, Jelenković ... zacijelo ih zaslužuju.

    A nije to tako teško. Još 2002. objavih Enigmatikon sa svojim radovima iz razdoblja 1980.-2001. Za 2020. pripremam nastavak, za 2022. spremam knjigu o Fehimu, 2023. objavit ću monografiju Siniše Komljenovića a 2025. knjigu s radovima Ive Mikića.

    ОдговориИзбриши
  3. И ја се са малим закашњењем придружујем рођенданским
    честиткама. Боки, легендо срећан ти рођендан и још
    дуго да нам поживиш.

    ОдговориИзбриши