уторак, 15. март 2016.

ZEKA 2016

Od kolege Luke Pavičiće iz Splita dobio sam pre mesec dana imejl sledeće sadržine:
Nedavna objava križaljčica Miroslava Cvetkovića (nastala prije 6 godina) me potakla da napravim dva puta po dva povezana magična kvadrata, te ih kao takve dam kao brzinac na ovogodišnjem logičkom turniru ZeKa 2016. Ja sam za rješavanje predvidio 13 minuta, te vas molim da mi pošaljete vaša vremena rješavanja. PS: Nadam se da se eMCe, neće ljutiti što koristim njegovu umotvorinu. 
Zadatak je pripremljen u Majkrosoft Ekselu, pa nisam uspeo bolje da ga prikažem. Evo i propratnog teksta: Evo i propratnog teksta: Zadatak je od zadanih riječi sastaviti četiri križaljčice 6x8 polja, te četiri magična kvadrata 6x6, tako da se u osjenčenim poljima dobije troje logičara na slikama, somborskog supervizora logičkih zadataka ZeKa natjecanja, urednika riječkog enigmatskog magazina Feniks, te vrijedne organizatorice logičkog turnira ZeKa.
Drago mi je da je moj enigmatski sastav iskorišćen u ovom prestižnom takmičenju. Dakle, o ljutnji nema ni(ti) govora. Pošto je pomenuto takmičenje u međuvremenu održano, objavljujem taj zadatak.
Evo i izveštaja Luke Pavičića sa pomenutog takmičenja:
Od 11-13. ožujka, u hotelu Frankopan u Dugoj Resi, održan je jubilarni 10. logički turnir ZeKa, na kome se okupilo dvadesetak logičara i gostiju. Logičke zadatke su pripremili: Indijac Prasanna, Somborac Nikola, te Zrinka, Goran, Valter, Petar, Krešo i Luka u suradnji sa Miroslavom Cvetkovićem, a timski su se rješavali zadaci Čede Milanovića. Uz logičko natjecanje, održan je i tradicionalni  Sherlock, a Luka je složio i set enigmatskih zadataka ELQ za ZeKa.
Nastupilo je 18 logičara, a nakon dvodnevnog rješavanja pobijedio je Marko Obradović ispred  Zrinke Kokot i Bojane Vojnović. Prema plasmanima ždrijebom su formirane tročlane ekipe, među kojima se najbolje snašla ekipa Bilih u sastavu:  Bojana, Luka i Siniša Boras. Dugo mjesto su osvojili Narančasti: Marko sa dvije Maje (Jelkić i Stracenski), a trećeplasirani je bio tim Zelenih: Bračani Petar Štambuk i Zoran Karmelić sa Istrijankom Vanjom Fornazar. Ovogodišnji Sherlock je zamišljen kao „traženje sumnjivaca“ kroz 13 društvenih i kartaških igara, u kojem je trujumfirao Grga, ispred Vanje i Petra, dok je u enigmatskom setu pobijedio Siniša Boras ispred Marka Obradovića.
Na svečanom ručku, uz prasetinu i pastrve za vegetarijance, te obznanu rezultata i podjelu nagrada, rastasmo se sa željom novog okupljanja dogodine na jubularnom desetom susretu u  Dugoj Resi. Naime,  prva ZeKa 2007 je održana u Samoboru, a potom se ova destinacija pokazala kao pun pogodak. Uz desetogodišnjicu logičkog turnira ZeKa evo i  malo statistike:
- Na deset održanih turnira ZeKa nastupila su 52 logička imena, od čega 20 iz inozemstva: Turska (8), Srbija (5), Mađarska(5) i BiH (2). 
- U prosjeku je nastupalo po 18 logičara, a najbrojnija je bila ZeKa 2009, kada je nastupilo čak 28 logičara, od čega 13 iz sve četiri navedene zemlje.
- Uz vrijednu „domaćicu“ Zrinku Kokot, na svih 10 turnira nastupili su: Sanda Reić Tomaš, Krešimir Stracenski, Dalibor Grđan – Grga i Luka Pavičić. Marko Obradović bio izočan samo na prvoj ZeKi, a dva turnira su propustili Goran Vodopija, Manuel Ukota i Siniša Boras.
- Nikola Živanović je „dežurni“ kontrolor ispravnosti zadataka, te savjetnik autorima pri bodovanju.
- Najviše pobjeda ima Goran Vodopija (6), Zrinka Kokot ima dvije, te po jednu Dragan  Tolomanoski i Marko Obradović.
- Zadnje tri godine Čedo Milanović priprema zadatke za timsko natjecanje, na kojima je dvaput  pobijedio Bojanin, a jednom Zrinkin tim.
Zrinka, Marko i Bojana
Siniša, Bojana i Luka
Stranice u PDF formatu: 1. strana 2. strana


2 коментара:

  1. Zahvaljujem Miroslavu na zadatku i uvrštenju na svoj blog. Inače, supervizoru Nikoli Živanoviću je trebalo 7 i po minuta, a ja sam na natjecanju za rješavanje predvidio 13 minuta. Zadatak je prije zvuka sirene predalo osmero natjecatelja, a najbrži je bio Marko Obradović, kome je za rješavanje trebalo 10-ak minuta.

    ОдговориИзбриши