субота, 30. јануар 2021.

NOVA KNJIGA "ČVORA"

Piše: Čvor d.o.o.

U drugom mjesecu 2021. godine bjelovarski Čvor izdaje drugu ovogodišnju enigmatsku knjigu. Radi se o monografiji Sonje Nedić pod naslovom Utjecaj medijske politike na enigmatiku u novinskim izdanjima, zapravo njezinom istoimenom diplomskom radu, obranjenom 7. srpnja 2014. godine na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Za vrijeme desetog semestra svog studija, Sonja je tri mjeseca (1. III. – 31. V. 2014.) boravila na stručnoj praksi u Ljubljani i pripremala diplomski rad. Podatke je skupljala proučavajući stručnu enigmatsku literaturu i prateći enigmatske rubrike u različitim novinskim izdanjima te kroz online-anketu, preko anketnih listova i kroz osobne kontakte s enigmatima i novinskim urednicima. U anketi za sastavljače sudjelovala su 84 enigmata iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Kanade, SAD i Austrije (od kojih se većina spominje u knjizi), a u anonimnoj anketi za rješavače sudjelovale su 454 osobe.

Nakon uspješne obrane, četveročlano povjerenstvo njezin diplomski rad je ocijenilo ocjenom izvrstan, uz poseban naglasak da na srodnim fakultetima u Hrvatskoj nije bilo rada slične tematike te da rad po svome obimu, načinu obrade i rezultatima premašuje okvire diplomskog rada.

Na početku monografije Utjecaj medijske politike na enigmatiku u novinskim izdanjima daju se osnovni enigmatski pojmovi (8-17. str.), pa kratak povijesni pregled razvoja enigmatike (18-25), pa se tematizira obim u kome se enigmatika pojavljuje u novinskim izdanjima, što o njoj misle enigmati i čitatelji i koja je važnost enigmatike za obrazovanje i zdravlje (26-52), a potom se kroz intervjue s dvojicom poznatih enigmata (Will Shortz iz New Yorka, Boris Nazansky iz Zagreba) te kroz provedene ankete među enigmatima u regiji i čitateljima i kroz nekoliko izjava ukazuje na vezu između enigmatike i medijske politike...

I ova knjiga (76 stranica) tiskana je u ograničenom broju primjeraka, a može se naručiti od tvrtke "Čvor" d. o. o. Bjelovar. Cijena knjige je 70 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke, koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj treba unijeti svoj OIB. Knjigu se može dobiti i pouzećem, a cijena knjige i poštarine je 90 kn. Naručiti se može telefonski (tel. 043-244-050) ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 12 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo), a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem u inozemstvo.

5 коментара:

 1. O tome kako je Sonja Nedić u Osijeku odbranila svoj diplomski rad opisano je 13. VII. 2014. u članku objavljenom na blogu "Logičke zagonetke" Adnana Spahića: OVDJE.

  ОдговориИзбриши
 2. Da probam još jedanput postaviti link na spomenuti članak: OVDJE.

  ОдговориИзбриши
 3. Ako nekoga zanima spomenuti članak, link može kopirati odavde: cryptoman.blogger.ba/arhiva/2014/07/13/3684859

  ОдговориИзбриши
 4. Iz nekog, meni nepoznatog razloga, ovo što je pokušao kolega Jovan Nedić ne radi. Kopirajte link koji je naveden u trećem komentaru i on će vas odvesti do članka koji je objavljen na blogu kolege Adnana Spahića.

  ОдговориИзбриши
 5. Promenjena je cena knjige za uplate iz inostranstva: snižena je sa 14 na 12 evra. Izmena je uneta u tekst.

  ОдговориИзбриши