четвртак, 17. септембар 2020.

BEZOPISNO - BEZOPASNO

KLJUČ U RUKE

E-mail poruke sa rješenjima sam dobio ovim redom:

21:10 - Radoja Racanović 

21:55 – Luka Pavičić

22:09 – Marko Mihaljević

22:12 – Svetlana Jorgaćijević

23:19 – Slavko Bovan

Sve detalje ćete naći OVDJE.

RJEŠENJE – originalna autorova verzija.


U najkraćem – čestitke i hvala za učešće. Odvojiti vrijeme za zahtjevan zadatak u zakazano vrijeme, ostaviti druge aktivnosti i planove, prihvatiti rizik razočarenja i frustracije... lijepo od svih.

Zadatak, odnosno sam koncept, jeste zahtjevan. Treba naći početak, nastaviti, ne odustati frustriran što se ne možeš sjetiti nečeg poznatog (ako vjeruješ autoru). Zahtjevno je i za autora, valja obezbjediti ono što rješavač treba i istovremeno napraviti solidan rad. Vrijednost ove „korona enigmatike“ je u testiranju i, nadam se, usvajanju prakse virtualnog druženja, istraživanju novih mogućnosti, kombiniranju nove tehnologije i klasične enigmatike, a i promoviranju kriterija poznatosti pojmova uvrštenih u križaljku, složenosti strukture pojmova, prisustva nefrekventnih slova...

Ključ je bio upravo u KLJUČ-u. Ne mislim da postoji druga opcija sa nefrekventnim slovom na drugoj i četvrtoj poziciji. Sintagma se nameće, KLJUČ U RUKE je zaista svakodnevni izraz za kompletan rad na izgradnji kuće, stana i sl, ... može i za ovaj zadatak, prijatelji blogeri su dobili sve gotovo, hvala im za pomoć, ja sam uradio šta sam mogao. Prvih pet slova te sintagme se ukršta sa 4 vodoravne sintagme i jednim devetoslovom. Od tih pet slova tu su LJ, Č, i dva U, što olakšava otkrivanje ukrštenih vodoravnih pojmova. Ako u budućim radovima za ovaj koncept bude obezbjeđen ovakav start smatraću ih vrlo uspješnim. Ostaje nam pitanje kako pomoći rješavaču poslije starta. Opet je na autoru da proba uklopiti kakvu samoglasničku ili veću suglasničku skupinu, nefrekventno slovo, još sintagmi... Šta ako mu to ne polazi za rukom, nekad su kombinacije takve... Ne vidim nikakve nove mogućnosti grafičkog (bojom i sl) pomaganja, ostaje upisivanje slova gdje je jedina „logika“ procjena autora zadatka. Sudeći po nekim reakcijama danas (oprostite mi Dragiša i Slavko) nisam se proslavio u tom dijelu.  Obranjiva je logika da se uvijek upišu (da li odmah?) slova u jednoslovima, dvoslovima i nepoznatim (opskurne kratice i sl) troslovima. Eventualne manje poznate riječi bi ipak trebale biti rješive ako se međusobno ne ukrštaju. Upisivanje slova može ići po fazama, najprije 5 pa za pola sata još 5 itd. Tehnički to nije nikakav problem i ima smisla ako nas istinski zanima poredak rješavača, odnosno ako želimo da svi riješe, ali da se vidi kada i sa koliko pomoći je zadatak riješen.  Postojanje mogućnosti različitih rješenja (redovno je to van glavne kombinacije) je neizbježna mana, ali i vrlina koncepta. Mana je zato što se stvar komplicira ako uvtrđujemo poredak (jednostavno je reći da je obaveza rješavača da nađe „najbolju opciju“, no znamo mi vrlo dobro koliko je relativno to „najbolje“). Vrlina je zato što će rješavač/sastavljač možda naći bolju opciju nego što je originalna autorova, zanimljivo je vidjeti kreativnost na djelu, uporediti ih sve... Rješenje je u opuštenom pristupu, svi su pobjednici... utvrdićemo vremena i ponuđena rješenja, hobistima dovoljno.

Ako ima volje za nastavak spreman sam tehnički pripremiti radove drugih autora... može i na neki drugi format, ovaj se sam nametnuo razvojem lijepe kombinacije. Nadam se da nećemo KLJUČ U BRAVU. A da koncept nazovemo KLJUČ U RUKE, rješavač dobije upotrebljiv ključ ali to je samo početak, tako je i sa kućom, valja je popuniti, namjestiti, uživati u njoj.

Hajrudin Hodžić

(U vezi sa OVIM)

Нема коментара:

Постави коментар