среда, 24. март 2021.

BEZOPISNI BUŠMAN 14

 
Dimenzije bušmana su 20X13, prosječna dužina riječi je 5.6, unutra je 8 sintagmi, 14 nefrekventnih slova (nema DŽ i Đ), 12 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 11 samoglasničkih skupina. Upisano je nekoliko manje poznatih pojmova (dvije kratice nisu upisane jer su super poznate). Manji broj sintagmi i nefrekventnih slova će rješavanje učiniti nešto težim, no bitno veći PDR, odnosno manji broj kratkih pojmova bi trebali stvar olakšati. Sve, naravno, uz napomenu da su svi pojmovi vrlo poznati. Ovaj put su na slikama najviše poznate osobe, uključujući i naše enigmatske prijatelje.

PDF na linku sadrži mrežu, ilustracije i standardno objašnjenje grafičkih oznaka (veliko slovo, množine, pridjevi, žuta i zlatna polja).

Poslije statistike evo još nekoliko napomena:

Ijekavica i etimologija

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

Tu je i grafički prikaz dužih pojmova, može biti od pomoći jer u originalnoj mreži možda i nije lako vidjeti sve dovoljno brzo i jasno, puno je dodatnih grafičkih informacija. 

- plava boja - pojmovi od 10 i više slova

- zelena boja - pojmovi od 7-9 slova

- narandžasta boja - pojmovi od 6 slova

- bijela polja - pojmovi od 5 i manje slova

 


Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

19:00zadatak PDF 

20:00dodano 10 slova PDF

21:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

21:45 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove)

1 коментар: