недеља, 19. јун 2022.

LUKIN DOPIS (2)

 38. SOZAH - Prvenstvo autora zagonetaka Hrvatske (PAZAH)

Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ iz Splita, postao je četrdesetogodišnjak i tim povodom je organizator 38. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH). Prema planu i programu, a u dogovoru sa Hrvatskim Zagonetačkim Savezom (HZS), organizira se dopisni natječaj za sastavljače (PAZAH) u sljedećim kategorijama:

1.)  KRIŽALJKA (klasična, dimenzije 21x13) je posvećena najpoznatijem splitskom zagonetaču i njemu omiljenoj uspješnici legendarnog Olivera, te je obavezno ukrižati sljedeće pojmove:

IVICA RADOVNIKOVIĆ - IVRA  i  OPROSTI MI PAPE

2.)  PREMETALJKA (čista) je posvećena našem klubu, a tekst za premetanje je:

ČETRDESET GODINA ENIGMATIKE BOŽIVRANA

3.)  REBUS (klasični) - u postavku moraju biti uvrštena najmanje dva pojama, iz različitih ponuđenih kategorija: vjetar (jugo, bura, lebić, široko), sport (bili, žuti, Gusar, Nada), riba (raža, lignja, sipa, mol), brod (leut, guc, veslo, ankora). Dovoljno je poslati postavku i rješenje u tekstualnom obliku, ali svakako treba voditi računa o mogućnosti slikovne prezentacije.

4.)  ŠTIT 6x8 je posvećen našem domaćinu, te na jedno od 6 mjesta treba uvrstiti ime omiške utvrde:                                     MIRABELA

5.)  SRDAŠCE 6x5 je posvećeno gradu Splitu, u središte 4x3 treba uvrstiti slova sintagme:                                                  SPLITSKA RIVA

Svi radovi moraju biti sastavljeni na hrvatskom jeziku, pravopisno korektni, te u skladu s uobičajenim pravilima sastavljanja za pojedine radove (posebno obratiti pažnju na izvorno pisanje stranih imena, te izbjegavanje istih korijena riječi u postavci i rješenju kod premetaljke i rebusa).

Radove nije potrebno opisivati, ali obavezno treba navesti izvore za manje poznate pojmove. Kao izvor može poslužiti i internet, ali samo ozbiljne i vjerodostojne stranice (ne blogovi, forumi, ...).

Svaki sastavljač može poslati najviše po jedan rad u svakoj od kategorija. Sve ispravne radove žiri će ocijeniti i odrediti poredak sastavljača po kategorijama, a zbir istih će dati konačnu redosljednicu pojedinačno.

Radovi moraju biti potpisani punim imenom i prezimenom (poželjan kontakt). Potrebno navesti ime ekipe od tri člana, jer će se odrediti i ekipna redosljednica.

Voditelji PAZAH-a su Miro Šarić i Željko Bilankov, koji će žiri dopuniti eminentnim zagonetačima koji ne budu sudjelovali u natjecanju.

Radove treba poslati najkasnije do 30. lipnja 2022. na adresu:

EK „BOŽIDAR VRANICKI“, Vranjički put 8, PP 263, 21 000 Split,

ili e-poštu: miro.saric@st.t-com.hr (poželjno pdf, te xlsx ili docx format).

Predsjedništvo EK Božidar Vranicki

Rok za slanje: 17. srpnja 2022. godine

2 коментара:

 1. Luka Pavičić
  Poštovani zagonetači,
  Sastavljački natječaj za 38. SOZAH u hrvatskim enigmatskim listovima svjetlo dana ugledao je tek prošlog tjedna. Stoga bi bilo fer da, potencijalni sastavljači koji su tim putem saznali za natječaj, imaju također 30 dana za sastavljenje, te je novi rok za slanje radova:
  NEDJELJA 17. srpnja 2022.godine.

  ОдговориИзбриши
 2. Zahvaljujem na objavi!

  Privremeno izvješće: Pristigli radovi 10-ak sastavljača, od čega dvoje u svih 5 kategorija, a za sada su prijavljena 2 tima.

  ОдговориИзбриши