среда, 29. јун 2022.

VJESNIKOV KVIZ 415 (C)

 
"Vjesnikov kviz" broj 415 od 13. januara 1988. godine - 18. i 19. stranica. Nastavak sutra.

7 коментара:

  1. Doktor je počeo sa blok bjelinom, složio tri četrnaestice, nastavio oko toga kombinirati što ljepše i rješivije riječi, napravio skladnu cjelinu. Četvrta četrnaestica ga nije zanimala jer bi ugrozila ljepotu, rješivost i skladnost cjeline. Koji je motiv autora koji bi dodali četvrtu četrnaesticu iako bi to (u ogromnoj većini slučajeva) uzrokovalo jednoslove, dvoslove, opskurne troslovne kratice (u sredini), nepoznate pojmove, odustvo ljepote i sklada mreže (sve to plus brojčanii pokazatelji bitno lošiji)? Je li riječ o želji da rad bude nabrojan u listama bjelina 4x14, da se prati trend i sl ili je riječ o tome da je mnogo lakše zidati (posuđujem ovaj zgodan termin od jednog urednika) blok bjeline čije neupotrebljive dijelove krpimo jednoslovima, dvoslovima i sličnim "džokerima" ... ? Kombiniramo riječi pa kad zapnemo spašavamo se uvodeći u kombinaciju pojmove koji nisu riječi, odustajemo od startnog "ukrštene riječi". Otkud ovaj trend? Je li rezultat korištenja kompjutera i baza podataka ili jednostavnosti (ako ne znamo ili ne želimo drugačije) ocjenjivanja po principu bjelina veličine aXb? Baze i kompjuteri mogu biti stavljeni i u funkciju prožetosti, dugih prolaza i sličnih istinskih vrlina, no to traži drugačiji pristup i možda (ja ne znam) više rada.
    Možda treba dodati i ovo - svakako treba prepoznati i cijeniti kvalitetan rad koji rezultira i kombinacijama sa jednoslovima, dvoslovima i sl. Ne zagovaram nikakvu rigidnost ni perfekcionizam, brojne lijepe kombinacije su sačuvane korištenjem tih "džokera", ali treba imati mjeru... Valja pomenuti i da je jedno sastaviti par radova mjesečno, a sasvim drugo producirati enormne količine za bezbroj stranica... Ono što ne valja i zašto ponavljam staru priču je moguće razvodnjavanje i gubljenje (nije samo moguće već i prisutno) ozbiljnih kriterija kad ocjenjujemo radove na takmičenjima i sl. Križaljka nije rebus gdje je kreativnost limitirana malim brojem mogućih kombinacija. Autorima ukrštenih riječi stoji na raspolaganju cijelo jezično blago, plus bezbroj novih pojmova, imena, sintagmi... Volim kuhanje i hranu - hoćemo li u jelo trpati baš svašta da bi porcija bila veća ili ćemo složiti svježe i lijepe sastojke koji će doprinijeti kvalitetu u kom će konzument uživati, a mi biti ponosni na svoju kreaciju.

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se, Hajro. Ta četvrta četrnaestica (u ovom slučaju, a u drugim nešto drugo) je dovela enigmatiku u ovo stanje u kome se danas nalazi (i prethodnih nekoliko decenija): beline po svaku cenu - "umetnost" radi umetnosti. Biće tako sve dok samodokazivanje bude ispred svega, a rešivost i rešavači na poslednjem mestu.
    Hvala ti na trudu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Povuče me ovaj lijep primjer, nije neki trud, ponavljanje mnogo puta rečenog... Ako se stalno ponavljaju i suprotne stvari, zašto ne bismo ponavljali i ove argumente. Hvala tebi na objavljivanju.

      Избриши
  3. Pronašao sam taj broj (415) "Vjesnikovog kviza". Nisam riješio Kurpesovu križaljku kad je broj izišao pa ću to uraditi 2022., nakon 34 godine.

    ОдговориИзбриши
  4. Razmišljao sam da rešim ovu križaljku, ali sam ovih dana prilično zauzet važnijim stvarima od enigmatike. Kod mene je deo zaostavštine pokojnog Milovana Samardakovića. Marjan Radaković je uzeo prvih 250-ak brojeva "Vjesnikovog kviza", a ostalo je "privremeno" kod mene (petnaestak godina).

    ОдговориИзбриши
  5. Evo ja rješavam svoju kriptogramku... crtač je (opet) napravio grešku... poslaću čim završim... Miroslavov trud zaslužuje i naš doprinos, post će biti kompletniji.

    ОдговориИзбриши
  6. U međuvremenu je Jovan poslao rešenu stranicu na kojoj je Kurpesova križaljka. Objaviću je sutra u podne.

    ОдговориИзбриши