уторак, 26. март 2024.

ENIGMOINFORMATOR 3/2024

ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA ENIGMATSKOG SAVEZA SRBIJE

U prostorijama Vinarije Ranković, u Koceljevi je 16. marta ove godine (na Zagonetnu subotu) održana 4. sednica Predsedništva Enigmatskog saveza Srbije od kako je 2021. godine održana izborna Skupština ESS. Prisutni su bili: Radomir MATIĆ (EK «Bor»), Branislav NIKIĆ, Jovica i Mihailo DINČIĆ (EK «Braničevo» – Požarevac), Veroljub BABIĆ, Voja DODEVSKI, Dragan ĐERMANOVIĆ i Milosav MARJANOVIĆ (EK «Valjevo»), Sreten PERIĆ (EK «Izazov» – Loznica), Zoran RADISAVLJEVIĆ (ED «Dr Đorđe Natošević» – Sombor), Aleksandar JANKOVIĆ i Dragan MATOVIĆ (EK «Nova ZAGONETKA» – Beograd), Slavko BOVAN, Vanja TOMAŠEV i Dobrivoj JERINKIĆ (EK «Kikinda»), Vladimir ŠARIĆ, Gordana JOVANOVIĆ ŠARIĆ i Ivan ŠARIĆ (EK «Srem» – Pećinci). Odsutni su bili članovi EK «Niš» i UE «Vuk Karadžić» (Beograd). Od 12 članova Predsedništva prisutno je 10 članova ili njihovih zamena tako da je postojao kvorum.

Minutom ćutanja odata je pošta preminulim enigmatima: Tomislavu POPOVIĆU, Novu ZEKIĆU, Esadu LUKOVIĆU i Miodragu SEOVIĆU.

O Danu enigmata Srbije, koji se praznuje 21. februara već 15 godina, a obeležava na Zagonetnu subotu, govorio je predsednik ESS Vladimir ŠARIĆ.

Radno Predsedništvo na sednici su činili Vladimir ŠARIĆ (predsedavajući), Radomir MATIĆ (potpredsednik ESS) i Veroljub BABIĆ (zapisničar). Usvojeni su predloženi Dnevni red i zapisnici sa druge i treće sednice Predsedništva ESS.

Izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prethodni period podneo je predsednik Vladimir ŠARIĆ u pisanoj formi i uz obrazloženje. Izveštaji su jednoglasno usvojeni.

Odlučeno je da 5. Otvoreno prvenstvo u sastavljanju zagonetaka za 2024. godinu organizuje EK «Nova zagonetka», a da koordinator bude Aleksandar Aco JANKOVIĆ. Prvo kolo: Memorijal Nova ZEKIĆA (sastavljanje ukrštenih reči) raspis 1. aprila – traje do 15. maja, žiriranje tokom maja; Drugo kolo: Memorijal Tomislava POPOVIĆA (sastavljanje anagrama) raspis 15. aprila a traje do 31. maja; žiriranje tokom juna; Treće kolo: Memorijal Momira VUČENOVIĆA (sastavljanje rebusa) raspis 15. maja a traje do 30. juna; žiriranje tokom jula; Četvrto kolo: Memorijal Nikole ČD PEŠIĆA (sastavljanje stihovanih zagonetaka osim anagrama) raspis 15. juna a traje do 31. jula; žiriranje tokom avgusta.

23. Susreti enigmata Srbije će se održati od 25. do 27. oktobra ove godine u hotelu «Prestiž» u Paraćinu sa cenama pansiona: 3.200 dinara u trokrevetnoj sobi; 3.400 dinara u dvokrevetnoj sobi i 4.000 dinara u jednokrevetnoj sobi. EK «Niš» se zadužuje da pripremi teme za sastavljanje anagrama, zagonetke i rebuse za rešavanje. Okvirni program 23. SES–a će se objaviti naknadno posle razmatranja predloga koji su izneti na sednici. Planira se i održavanje Skupštine ESS–a za vreme 23. SES–a u Paraćinu.

U ovoj godini planira se izdavanje dva broja GLASNIKA, pomoć u štampanju enigmatskih knjiga (OBZORJE S DLANA i MIR STARINA Gordane JOVANOVIĆ ŠARIĆ; ČETRNAESTOSLOVNI ENIGMATSKI REČNIK Aleksandra JANKOVIĆA i Dragana MATOVIĆA; ISTORIJA SRPSKE ZAGONETKE – drugi deo, Miroslava LAZAREVIĆA i Jovana VUKOVIĆA) i eventualno Adresar enigmata. Vodila se diskusija oko izdavanja enigmatskog časopisa, koji bi nasledio «Novosti enigmu», ali je zaključeno da to za sada nije moguće.

U svečanom delu sednice najpre su uručeni trofeji za NAJREBUS godine sa bloga REBUSI Branislava NIKIĆA. Pobednički trofej uručen je Branislavu NIKIĆU za rebus godine: ODA RADOSTI JE NAMA MILA (od ara do stijena mamila), dok su medalje dobili Božo MILJEVIĆ i Slavko BOVAN (za drugo mesto) i Emilija BUNJAC (za treće mesto);

Aleksandar JANKOVIĆ je u ime EK «Nova zagonetka» uručio nagrade u enigmatskoj literaturi najbo-ljim učesnicima na 11. «Memorijalu Srboljuba Stankovića»: Zoranu RADISAVLJEVIĆU – najuspešnijem učesniku (prvo i drugo mesto u kombinovanom slovnom rebusu i prvo, drugo, treće i peto mesto u indirektu); Boži MILJEVIĆU (prvo mesto u čistom slovnom rebusu); Nedjeljku NEDIĆU (drugo mesto u čistom slovnom rebusu); Vladimiru ŠARIĆU (treće i peto mesto u čistom slovnom rebusu); Miliji STEVANOVIĆU (četvrto mesto u čistom slovnom rebusu i treće – četvrto mesto u kombinovanom slovnom rebusu); Aljoši VUKOVIĆU (peto mesto u kombinovanom slovnom rebusu) i Branislavu NIKIĆU (četvrto mesto u indirektu).

Povodom jubileja 40 godina rada i postojanja Enigmatskog kluba VALJEVO (osnovan 19. oktobra 1983. godine kao EK BRANKOVINA, a od 08. juna 2008. godine nosi sadašnje ime) kratak istorijat je dao Dragan ĐERMANOVIĆ. Jubilarnu povelju predsedniku Voji DODEVSKOM uručio je Vladimir ŠARIĆ. Jubilarnu povelju za 15 godina rada Enigmatskog kluba IZAZOV (osnovan 14. novembra 2009. godine – naslednik Enigmatske sekcije RKUD VISKOZA iz 1974. godine koja je reaktivirana 21. januara 1983. godine) predsedniku Sretenu PERIĆU uručio je Vladimir ŠARIĆ.

Specijalnu povelju za enigmatsko izdavaštvo dobili su : Jovan VUKOVIĆ, (ENIGMA – 70 GODINA i ISTORIJA SRPSKE ZAGONETKE, prvi deo), Krsta IVANOV (ENIGMA – 70 GODINA), Marjan RADAKOVIĆ (ENIGMA – 70 GODINA), Ratko STOJKOVIĆ (TRIDESET PET GODINA UDRUŽENJA «VUK KARADŽIĆ») i Miroslav LAZAREVIĆ (ISTORIJA SRPSKE ZAGONETKE, prvi deo). Povelju za životno delo dobili su: Marjan RADAKOVIĆ i Slavko BOVAN. Jubilarnu povelju za 70 godina enigmatskog stvaralaštva dobio je i Nikola PETKOVSKI.

Pod tačkom razno data je informacija da je Jovan VUKOVIĆ dobio ZLATNO PERO, veliko novinarsko priznanje Društva novinara Vojvodine na čemu mu Predsedništvo ESS čestita. Zoran RADISAVLJEVIĆ je najavio takmičenje koje će organizovati 15. maja, povodom Međunarodnog dana anagrama. Do kraja marta Jovica JOVIČIĆ, sin preminulog Radojice JOVIČIĆA, će pokušati da odjavi UE «Vuk Karadžić» u APR–u, dok će se članovi potom izjasniti da li će ovo udruženje nastaviti rad kao sekcija. Dato je obaveštenje o zaostavštini Radojice JOVIČIĆA i Živadina JOVANOVIĆA, čije porodice ih čuvaju.

Na kraju sednice Dragan ĐERMANOVIĆ je predložio da se 2025. godine obeleži 40 godina postojanja Enigmatskog saveza Srbije, jer je osnivački skup održan za vreme 17. Susreta zagonetača Jugoslavije u Valjevu 21. septembra 1985. godine, što je prihvaćeno.

Svečanom ručku prisustvovao je Nemanja PROTIĆ, zamenik predsednika opštine Dušana ILINČIĆA, kome su data obaveštenja o radu Enigmatskog saveza Srbije i o enigmatici kao stvaralaštvu.

Obaveštavajući vas o svemu ovome srdačno vas pozdravljam.

Predsednik ESS

Vladimir Šarić

1 коментар: