четвртак, 18. јул 2024.

IN MEMORIAM


U 76. godini u Nišu preminuo je Rista Trajković, jedan od najvećih niških džez muzičara, sigurno najbolji saksofonista iz ovog grada. Bio je član sastava evropskog Big benda, RT Zagreb, RT Sarajevo, Naisus big bend, Nišvil big bend, Afro džez samit, Etno connection i OK Connection, a sarađivao je sa atinskim Big bendom mladih i sofijskim Big bendom.
Rista Trajković je rođen 1948. godine u Aranđelovcu, a osnovnu i srednju školu završio je u Nišu. Muzičku akademiju završio je u Beogradu, na odseku flauta kod profesora Miodraga Azanjca. Magistrirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, na odseku saksofon.
Osnivač je Zagrebačkog džez seksteta sa Ladislavom Fidrijem, a sa Sašom Nestorovićem formirao je zagrebački Vind kvartet. Radio je u džez orkestrimau RT Zagreb i RT Sarajevo, a od 1976. bio je član evropskog Big benda.
U Nišu je radio i svirao od 1984. godine i bio član Naisus Big benda i Nišvil Big benda, a bio je član i sastava Afro džez samit i Etno connection u Rimu. Školu saksofona osnovao je 1995. godine, a bio je stalni saradnik sa RT Sofija Big bend.
Nastupao sa Jildiz Ibrahimovom, Hildom Kazasijan, Dženifer O’Koneli, Ljubomirom Denevom, Julijanom Januševim, a bio je i saradnik atinskog Big benda mladih. Sa sastavom OK Connection u poslednjoj postavi nastupao na svim džez festivalima u zemlji i inostranstvu.
Pre pet godina agencija Helloanimation je napravila video o životnoj priči Riste Trajkovića. (Nova.rs)

Autor magičnog štita 7x9: Žarko Đokić

Нема коментара:

Постави коментар