петак, 24. јул 2015.

KVADRAT 8x8

Pre skoro četiri decenije Žarko Đokić je sastavio, čini mi se, prvi kvadrat 8x8 u kome se prva reč završavala samoglasnikom "U". Videh ovih dana izveštaj sa Tura i iskoristih prezimena kolumbijskog bicikliste Rigoberta za gornji kvadrat sa dve reči koje se završavaju petim samolasnikom. Kvadrat je u fazonu onih iz vremena Marijana Jurčeca - sastoji se od jednoličnih reči, ali nije ni toliko loš.

7 коментара:

  1. Анониман24. јул 2015. 10:21

    Браво Мирославе!
    У овом квадрату се две речи завршавају на "у"!
    Иначе, да саставим квадрат 8х8 са описаним захтевом подстакао ме је легендарни енигмата Борис Антонић. Квадрат је објављен у Енигми 1077, од 11.12.1977. године, на 5. страници, редни број 13:

    Н А К А Н О К У
    А Г И Т А Т О Р
    К И Л О Т О Н А
    А Т О Н И Ч А Н
    Н А Т И К А Ч И
    О Т О Ч А Н И Н
    К О Н А Ч И Т И
    У Р А Н И Н И Т

    Појам НАКАНОКУ ме је посебно намучио. Пронашао сам га по логици да тако нешто може да буде само у вези Јапана. Мој покојни отац ми је својевремено поклонио Војну енциклопедију те сам листајући том у којем се описивао Јапан, на карти Токија, методом "миц по миц" пронашао "спасоносни" појам!
    Иначе, та страница из Енигме посебно ми је драга, јер је на њој симетрични "бушман" (по Хајру!) са две белине 6х6. Знам да је пре тог мог ради на исти лик састављена само једна укрштеница. Не сећам се аутора. Радове је одабрао покојни Милан Шабан.

    Хвала за подсећање!
    Поздрав!
    Жарко Ђокић

    ОдговориИзбриши
  2. Setih se, Žarko, da si mi jednom pričao o tom kvadratu (nisam bio siguran da li je taj rad i objavljen), pa probah sa kolumbijskim biciklistom na osmoj poziciji. Jednolične reči su mi omogućile brz završetak ovog "projekta" Pomenuo si Hajra, velikog ljubitelja Tur de Fransa: često u ovo doba godine gledam ovu biciklističku trku, a posebno sada - imam više slobodnog vremena, a Hajro me, gotovo u svakom mejlu podseti na nju. Dakle, i Hajro je zaslužan za ovaj kvadrat.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман24. јул 2015. 12:39

      U prethodnom javljanju potkrala se greška, Enigma 1077 je od 11.02.1977. Što se tiče Hajra i njegove naklonosti (i) biciklizmu, pozajmio mi je jednom prilikom, u Banja Luci, njegov sportski (skoro takmičarski) bicikl Baš sam se navozao njime! A Tur de Frans je i moja opsesija. Nikako da realizujem zamisao da iznajmim kamper i ispratim ga svojski! A vreme ide....

      Uživaj!

      Избриши
  3. Pozdrav momci
    Upravo gledam Tour, svaki dan mi pochinje s tim... Jedna od prvih stvari kojih se sjecam sa TV je Tour i Anquetil, bilo mi je 10 godina. Bicikl koji Zarko pominje su mi donijeli prijatelji iz BL BSK-a sa priprema u Italiji, proizvodjac je ugledni Luigi Montagner, u to vrijeme je YU (a i poljska i cehoslovacka) reprezentacija vozila njegove bicikle. Nisam nikad bio nesto dobar, ali sam uzivao, BL je bila biciklisticki grad, okolina lijepa, posebno je bilo zanimljivo kad je put BL-Jajce bio zatvoren zbog izgradnje brane u Boccu. U nedjeljnom Oslobodjenju sam pisao o automobilizmu, motociklizmu i biciklizmu, imam kopiju velikog teksta o Touru, na slici je bio Miguel Indurain, negdje sam vani kupio biciklisticki casopis sa tom slikom... Sto se tiche odlaska na Tour pochetkom 90-tih smo imali konkretan plan da potegnemo u Alpe... bolje da se zaustavim ovdje. Hvala na podsjecanju.
    Svaka cast za kvadrate... kako poznato zvuchi to pretrazivanje mape "mic po mic", Zarko je bio neumoran. Sjecam se kad je posudio od mene plavu knjigu "Who is who" i obradio je temeljito.

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdrav velikanima EX YU enigmatike. Odavno nisam bio u ovako silnom društvu.

    ОдговориИзбриши
  5. Danasnja etapa Toura je bila vrhunac u svakom pogledu, od takmicarskog dijela, dramatike,komentara... do vizuelnog - malo sta na TV izgleda tako dobro kao peloton sniman iz helikoptera dok prolazi kakvom prelijepom dolinom, planinskim prevojima... Sutra je legendarni Alpe d'Huez, u nedjelju finale u Parizu... sportski praznik prve kategorije.

    ОдговориИзбриши
  6. Ne treba da čudi što se onoliko ljudi okupi na svakoj etapi, po suncu i kiši.

    ОдговориИзбриши