четвртак, 4. фебруар 2016.

OSMOSMERKA


2 коментара:

  1. Попис речи које нисам ни заокружио, нит прецртао, али сам их пронашао у дијаграму су (азбучним редом):
    АНТИПАТИЈА, АРБИТРАТОР, АРХАНГЕЛСК,
    АУСТРАЛИЈА,БАЈРОНИЗАМ,БАЛКАНОЛОГ,ВЕЛЕСЛАЛОМ,ГРАВАНЦИЈА,ГРАЃЕВИНАР,ГУБЕРНАТОР,ЕУТАНАЗИЈА,КОРНЕТИСТА,КРИОХИДРАТ,ЛАКТОМЕТАР,ЛИЦИТАЦИЈА,ЛУЗИТАНИЈА, МАНУСКРИПТ,МИКРОЦЕФАЛ, МОНОФОНИЈА, МОСТОБРАНИ, НОВОТАРИЈЕ, РАДИЈАЦИЈА,САКРАМЕНТО, САКРИСТИЈА,СЕПАРАЦИЈА, СТРАТЕГИЈА,ТАБУЛАТОРИ, ТЕРПСИХОРА, ТРАВЕСТИЈА,ХРАНЉИВОСТ, ЦИРКОНИЈУМ, а коначно решење дато је на самом почетку -ОСМОСМЕРКА.

    Мирославе, у уводном тексту пише да су најмање два слова од сваке 10-словне речи укрштене са осталим речима.Пре 30-так година, на мојих 7 година кад сам почињао решавати енигматске саставе, а то је било ( као и код највеќи број енигматичара , а можда и грешим) решавањем осмосмерке, било је услов да свака реч код осмосмерке мора да буде укрштена са бар једним словом са неком другом.Занима ме дали постои правило код овог услова за осмосмерке? Поздрав.

    ОдговориИзбриши
  2. Većina autora i urednika se slaže da su najmanje dva slova minimum i da svaka reč ima barem jedno slovo koje se ne ukršta ni sa jednim drugim pojmom. Približan broj pojmova u svakom od osam smerova dodatno poboljšava kvalitet osmosmerke kao i odnos ukupnog broja slova i broja slova svih skrivenih reči.

    ОдговориИзбриши