субота, 4. јун 2016.

АНАГРАМ У ПОДНЕ - 305

У првом броју енигматског листа "Политика Мозаик" (21. јуна 1979. године) објављено је 7 анаграма - четири које је саставио Владимир Кутеровац и три моја. Нису то неки енигматски бисери, али тада бољих и није било превише. Ево једног од њих.

8 коментара:

  1. Анониман4. јун 2016. 21:40

    Ovo je težak anagram za mlade rešavače! Nekada je "Glorija" bila deo srednješkolske lektire. Ne znam da li je neko od mladih čuo i za "Kiklopa", a o Melkioru Tresiću da ne govorim. Pa pitanje za milion RSD bi bilo dobro tipa: gde je rođen Ranko Marinković? Sve su ovo tekovine tranzicije!
    I još jedna zanimljivost: iznos nagrada, iz daleke 1979, iz ovog novinarskog "giganta" je ostao nepromenjen, čak je 3 veći od aktuelnog honorara za prilog tipa "vest" (200 RSD!)
    Pozdrav!
    Živko Korać

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ranko je bio bodul (rođen u Komiži na Visu), ali se danas u Hrvatskoj ovaj pojam češće koristi u značenju koje u Srbiji ima Piroćanac (škrtac)!?
      Novčana nagrada je mnogo veća od 3x200 RSD - cena mozaika je bila 10 dinara, pa prevedeno u današnje vrednosti to iznosi oko 3000 RSD (dve dnevnice na građevini u Srbiji), desetak ukrštenica u srpskim enigmatskim listovima, par lošijih cipela, 12 kilograma trešanja, 80-ak vekni hleba, sedam tepsija bureka...

      Избриши
    2. Анониман5. јун 2016. 08:42

      Dobro smo prošli! Honorari su devalvirali samo za 1000%!!! A tek kod MB!
      Ž.Korać

      Избриши
    3. Ima još prostora za minuse, nule i procente :(

      Избриши
    4. Jest, Ranko Marinković u Kiklopu spominje Melkior Tresić, pravim imenom Ante Tresić Pavičić, književnika i političara. Inače, on je (jedan od poznatih Pavičića) rođen u Vrbanju na Hvaru, i njegova kuća se nalazi u susjedtvu moje rodne kuće.

      Избриши
  2. KAŽI; SVI MOžemo pisati
    o onom šo nas pati,
    o zvijezdi što nas prati
    vi ništa nećete znati!

    ОдговориИзбриши