петак, 22. децембар 2017.

ČVOR KRIŽALJKA 156 (1)

"Čvor križaljka" broj 156, od 22. decembra 1976. godine - 1. strana.

Na današnji dan pre 41 godine, vraćajući se sa nastave (prvo polugođe četvrtog razreda mašinske tehničke škole), na kiosku sam kupio novi broj "Čvor Križaljke". Sustigavši drugove koji su odmakli tridesetak metara rešim da je prelistam. Počnem, a moj drug Goran mi reče: vidi, ovaj na slici je sigurno tvoj brat blizanac... ma, šta je ovo, ima isto ime i prezime kao ti! Tek tada sam shvatio da je to moja fotografija, da je tekst o meni i da su svi radovi u listu moji. Mojoj sreći nije bilo kraja, odmah sam trojicu svojih drugara častio "koktom", a narednih dana bio sam glavni u odeljenju i, naravno, u porodici. Iako su prošle dve godine i više od dva meseca od kad sam objavio svoj prvi rad, moj ozbiljan enigmatski staž je bio kraći jer sam drugi rad objavio tek nakon šest meseci, a do kraja 1975. godine mi je objavljeno svega oko 50 radova. Početkom jeseni sam poslao radove za ceo broj i kraću biografiju sa fotografijom, ali nisam baš verovao da će to biti i objavljeno. Ljudi iz "Čvora" su to, ipak objavili pokazavši po ko zna koji put da su spremni dati šansu mladima, a to je bio samo jedan segment ogromnog doprinosa ovog Zagonetačkog društva razvoju jugoslovenske enigmatike. U tom broju "Čvor Križaljke" objavljeno mi je 25 priloga. Iako sam već objavljivao priličan broj radova, naročito u "Eureci", dugo je ovaj "rekord" bio na snazi. Tek krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka sam ga "oborio" - krajem 1990. mi je objavljeno 80 radova u jednoj vanrednoj "Eureci". U novom veku (i milenijumu) sam objavio na stotine brojeva "Osmosmerke" (sva tri izdanja), "Ukrštenice" (dodatak u "Politici"), "Pressenigme" (dodatak u listu "Press"), "Mozgalica" u kojima je bilo bar tridesetak mojih radova, a češće i mnogo više - na desetine puta i preko 100, ali mi je ona "dvadesetpetica" iz 1976. bila mnogo, mnogo draža.
U narednim satima, danas i sutra, objaviću svih šesnaest stranica ovog broja "Čvor križaljke".

2 коментара:

  1. Jovan mi je posudio prvih 200 brojeva ČK pa sam preslikao cijeli ovaj broj. Bila su to neka druga, danas nezamisliva, ali mnogo bolja vremena. Uopće se ne slažem sa stanjem u današnjoj enigmatici, pa zbog toga vrlo malo sastavljam i objavljujem. Moja ČK nosi broj 427 od 13. V. 1987. i u njoj sam predstavljen sa čak 40 radova.

    ОдговориИзбриши
  2. Da, bila su to neka druga, lepša vremena, a bili smo i mnogo, mnogo mlađi. Sećam se tvoje ČK iz 1987. godine. Ja sam tih godina objavljivao prosečno po 1,5 do 2 rada dnevno, a danas...

    ОдговориИзбриши