среда, 1. јануар 2020.

ENIGMATSKI BLOGOVI

Od 21. decembra, pa do kraja 2019. godine, pratio sam koliki je broj pregleda na desetak enigmatskih blogova u regionu. Rezultati su samo potvrdili ono što sam već znao: interesovanje za enigmatiku, u odnosu na druge oblasti ljudskog stvaralaštva - očajno je! Evo koliko su u tom periodu imali prosečno pregleda po danu enigmatski blogovi koje sam "snimao": Enigmatika (tupljenje i oštrenje) - 1219, Miroslavljeva enigmatika i ostalo - 789, Deseta umjetnost - enigmatika - 456, Srpska enigmatika - 137, Zagonetači-rješavači - 89, Enigmatika i druge zavrzlame - 54, Enigmagika - 29, Enigmoteka - 20 i Enigmatski savez Srbije - 18.

3 коментара:

  1. Očekivao bih i manje. Enigmatska izdanja čovjek kupi da rješava, TV kviz gleda da se zabavi, pokuša i sam odgovoriti ili riješiti. Na enigmatski blog se, vjerujem, ide da se pročita kakav tekst ili vidi neki rad, fotos i sl, sve zanimljivo samo nama iz kruga enigmata. Sve je manje tekstova, ozbiljnih komentara, a da o dobrim diskusijama i ne govorim, radovi su kako kad, počesto ispod osrednjih, nije lako stalno osvježavati sadržaj, križaljke su najčešće neriješene, ne znam da li je to sa namjerom da se printa i onda rješava... Takmičenja su oprobani način da sve malko živne. Najzanimljiviji dio priče o blogovima je da značajan broj ozbiljnih enigmata vrlo rijetko navrate, nikad, ili super rijetko, komentiraju (a šta bi komentirali), dakle brojevi nisu nimalo iznenađujući, naprotiv. Realno je i to da bi prestanak rada na blogovima (čestitke i hvala svima) bio vrlo negativan događaj. Može li bolje, šta nedostaje, ima li šanse da se nešto popravi? Ako sve ovisi, a čini se da je tako, o individualnom naporu pojedinaca, onda nema razloga za optimizam. Nadam se da nisam u pravu.

    ОдговориИзбриши
  2. Primetio sam da Nedjeljkov blog lagano povećava broj pregleda, Slavkov je već duže vreme na silaznoj putanji, a moj ide gore-dole: između 250-300 i (čak) 1500. U aprilu 2018. godine imao sam 39 552 pregleda! Ne znam za druge, ali moj blog ne beleži moje aktivnosti (posete, preglede...). Još jednom ponavljam: stanje na enigmatskim blogovima je OČAJNO! Ako tri najposećenija bloga beleže tek oko 2500 dnevnih pregleda, a svi ostali (uključujući i one koje nisam "snimao") manje od 500, suvišno je gubljenje vremena na dokazivanje da nisam u pravu. Pogledajte nekoliko blogova posvećenih kuvanju, pletenju, kućnim ljubimcima, astrologiji... pa će vam sve biti jasno.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Miroslave, sada shvatam otkud ti ovo OCAJNO. Nisi ti u krivu, jeste tuga, ali jeste i logican rezultat jedne sire i vece tuge, a to je generalni pad interesa za bilo kakve sadrzaje koji zahtijevaju razmisljanje, mozganje, cak i imalo ozbiljnije paznje. Citao sam tekstove o kuhanju, kucnim ljubimcima i astrologiji (i neke druge iz slicne grupe, bastovanstvo, outdoor, putovanja...) i to su uglavnom lezerne i pitke stvari. Evo nas do ogledala pa se upitajmo je li nasa enigmatika pitka i lezerna za konzumenta, ako nije zasto nije i moze li biti. Mozda je priroda enigmatike nespojiva sa sveprisutnom mentalnom lijenoscu, ako je tako onda brojevi nisu ocajni nego normalni. Je li sadrzaj blogova prilagodjen internetskoj prezentaciji? Nesto nije u redu s nama ako se cudimo zasto "siroke narodne mase" ne vole nase egzibicije (anagrame od 40 slova, nategnute bjeline, kojekakve varijacije vec zakucastih vrsta zagonetki…), a da ne govorim o nashim prepucavanjima, samohvalama i sl. Je li vazniji broj objavljenih postova ili njihov kvalitet i prilagodjenost zeljenom posjetiocu. Mozda je nemoguce izbacivati toliki broj priloga i biti zanimljiv i pitak.

    Jednom sam (razocaran sto se na lijepi enigmatski prilog kroz komentare nakace druge nelijepe/nezanimljive stvari) predlozio Slavku da ima dva bloga, jedan za enigmatiku, a drugi za neenigmatske aktivnosti i interakcije vezane za enigmatiku. Dosljednim ciscenjem neprimjerenih stvari brzo bi se znalo gdje se sta moze ocekivati. Onda bi covjek rahat mogao preporuciti neki blog prijatelju koji ima odredjenu dozu interesa za takve stvari. U kontekstu danasnje price namece se ideja da imamo i trecu vrstu sa pitkom i lezernom enigmatikom za obican svijet. Da ne bude zabune, iskreno cestitam i iskreno sam zahvalan blogogazdama na ovom sto rade, no realnost je i ovo gore. Realnost je i da je rad na blogu primjer cistog entuzijazma, nema tu interesa, no ima i mora biti razloga i spremnosti na objektivnu analizu, kritiku i sl. Zajednicki nazivnik za sve bi moralo biti dobro naseg lijepog hobija, kako veli dobri Zarko "zvijela enigmatika".



    ОдговориИзбриши