понедељак, 30. август 2021.

VUELTA A ESPAÑA 2021

  

Petnaestu etapu Trke oko Španije, voženu juče, dobio je najbolji poljski biciklista nakon neverovatnog bega i solo vožnje u poslednjih 90 kilometara. To je oduševilo najpoznatijeg ljubitelja biciklizma među enigmatama, Hajrudina Hodžića, pa je napravio ovu ukršteničicu 5x5.

AFERE, AHEJA, ALEAT, KRAMA, KRAMP, MERKS, PLAST, RAHEL

Datim rečima i imenom i prezimenom poljskog bicikliste koga vidite na slici u trenutku prolaska kroz cilj u mestu El Barako popunite gornji dijagram (primećujete da je tu i legendarni Belgijanac Edi Merks!).

13 коментара:

  1. Hvala Miroslave, brzo i lijepo.

    5x5 i nije neko dostignuće, biciklizam i nije nešto popularan, no VUELTA je zgodna šestica, ako nekad ne ide Rialto možda Vuelta spasi stvar, opis može biti "Španski/španjolski Tur/Tour".

    Evo izazova za autore: 6x6 sa PRIMOŽ ROGLIČ ili THOMAS TUCHEL, dalje PLACIDO DOMINGO, GABRIELA SABATINI, LEONARDO DICAPRIO...

    ОдговориИзбриши
  2. STATUA, TURIST, ACKATI, THOMAS, VEZIVO, ALANES (uspravno: STATVA, TUCHEL, ARKOZA, TIAMIN, USTAVE, ATI SOS).

    ОдговориИзбриши
  3. PRIMOŽ, ROGAČA, EGUREN, ZLATNI, LINEAL, EČANKA. Upsravno: PREZLE, ROGLIČ, IGUANA, MARTEN, OČENAK, ŽANILA). Po uslovom da Roglič i Rogača nemaju isti koren :)

    ОдговориИзбриши
  4. Evo i asimetričnog pasijansa:
    PRIMOŽ
    PROMIL
    PARILO
    RATILO
    LITERA
    ELATIV
    VUELTA
    LEVITA
    VITALO
    ČITALO
    LOTRIČ
    ROGLIČ
    Prilog za Famu o biciklistima! Pozdrav za Hajru i Miroslava!

    ОдговориИзбриши
  5. Bravo momci!

    Simpa su te podudarnosti sa imenima, evo PLACIDO DOMINGO, završava i počinje sa DO.
    PITANJE - Osoba iz svijeta sporta čije ime završava sa tri slova kojim počinje prezime?

    ОдговориИзбриши
  6. Još malo igre:
    TRENER
    TORNER
    MONTER/REMONT
    TERMOS
    SMOTRA
    THOMAS
    THAMES
    HAMLET
    HELMUT
    TUCHEL

    Fudbaler LanDON DONovan? Da li je u pitanju jednak broj slova imena i prezimena?

    ОдговориИзбриши
  7. Bravo Žarko

    Nisam iznenađen da postoji više, dakle mislio sam na drugoga, isto nogometaša. Nije isti broj slova u imenu i prezimenu, to ima DIEGO GODIN, ali samo dva ista slova.

    ОдговориИзбриши
  8. Da pomognem - onako kako je Donovan geografski bliži meni tako je ovaj bliži vama. Doduše sjećam se da sam ga gledao kako na latino kanalu komentira nogomet.

    ОдговориИзбриши
  9. Naravno...

    Kad pomenu Miroslava, evo se sjetih kako se Ranko Skopal ljutio što smo bez njega išli kod Miroslava u Mrčajevce. Bili smo na međunarodnom susretu enigmatskih urednika u Gornjem Milanovcu, glavni urednik Orbisa Milan Radić (rodom iz tog kraja, veliki estradni meštar) je bio dobar Miroslavov prijatelj pa smo se nauživali roštilja i dobrih priča, trajalo je dugo u noć... poslije sam bio meta bockanja na temu lošeg podnošenja pića.

    ОдговориИзбриши
  10. Visokotiražna izdanja "Dečjih novina" (pre svih "Eureka") su na početku karijere ovog folkera dosta učinila da postane popularan. On to nikada nije zaboravljao. Sećam se proslave 20 godina "DN" kada nam je na poslednjem spratu hotela "Šumadija" u GM pevao bez ozvučenja duboko u noć.

    ОдговориИзбриши
  11. Od Rafala Majke i Vuelte do Miroslava Ilića i Mrčajevaca, što ti je enigmatika i asocijacije... Zato mi je najdrža definicija (i upražnjavanje) enigmatike upravo to - igranje riječima.

    To bez ozvučenja me podsjeti na susret u Sarajevu, mislim da je bio kvizovkaški turnir, bila je zima, Emir nam je sredio Hamam bar, bilo je još par stolova osim nas, a cijelu noć bez ozvučenja su nas zabavljali Safet Isović i Josip Pejaković, nezaboravno zaista. Sjećam se da je bila ekipa iz Zagreba, Ranko oduševljen, iz Beograda je došao Tomo Munišić. Njega se sjećam kao izuzetnog zanesenjaka... e-mailom smo razmjenjivali enigmatske zadatke, a i svakojake misli... On je pisao mnogo više od mene (znam da je teško povjerovati), zvao je te svoje tekstove "poplava", negdje bih to trebao imati sačuvano. I onda jednog dana stiže e-mail od njegove supruge... život je nekad baš okrutan.

    ОдговориИзбриши