среда, 18. август 2021.

SKANDINAVKA

 
"Vjesnikov kviz" broj 412 od 2. decembra 1987. godine - 51. stranica.
Ako želite rešiti gornju skandinavku odštampajte levu sliku i na posao! Ako nemate vremena ili volje, pogledajte desnu sliku sa upisanim rešenjem.

3 коментара:

  1. Cetiri izreza za slike su ostavili sredinu slobodnom, no autor je isao za tadasnjim (i danas je to lijepo) trendom cistoce uz ivice sa opisima pa je jos slozio po cetiri sedmice…, uspio je i koliko-toliko povezati bjeline izmedju fotosa. Primjer tematske skandinavke posebnog koncepta, svi su tematski pojmovi kratki i u blizini ilustracije, nema mogucnosti da ih se ukrsti, … nametnula se potreba za dodatnim objasnjenjem. Netipicno i osvjezavajuce, zanimljivo podsjecanje.

    ОдговориИзбриши
  2. Solidan rad koji usto i lepo izgleda rađen za rešavače, a ne za nezaborav. Da bi bio "nezaboravan" autor mora sebe staviti u prvi plan. To rešavačima svih ovih godina nije po volji, ali koga zanimaju rešavači...

    ОдговориИзбриши
  3. Kad je o rjesavacima rijec namece se logicno pitanje - sta je ucinjeno, odnosno sta smo ucinili da ih ukljucimo u zbivanja u i oko enigmatike, vise od uloge kupca i konzumenta, ponekad dobitnika nagrade za poslani kupon. A bilo ih je puno, rjesavaca, tirazi su bili veliki. Znam da su bili prisutni u izdavackim savjetima, nasim izletima (nagradjeni), no nikad kao glasan faktor. Posebna je prica oko rjesavackih natjecanja, to su, barem po nazivu, trebale biti njihove feste, bilo ih je ali su objektivno bili obeshrabreni ucescem nas pofesionalaca. Sjecam se davne diskusije na tu temu na sastanku ESJ.

    Bilo kako bilo internetsku demokratizaciju medija smo docekali sa vec potisnutim rjesavackim glasom i ucescem. Nasa samoljubivost je dobila krila, razmahala se do neslucenih razmjera. U kombinaciji sa osebujnim, nimalo hobistickim, pristupom javnoj rijeci rezultirala je ovim sto imamo danas. Ako je dobro cestitke, ako mozda i nije, vec cemo se mi sloziti da jeste dobro.

    ОдговориИзбриши