понедељак, 9. август 2021.

SKANDINAVKA

 
"Ljetni kviz 88" - 17. stranica.
Ako želite rešiti gornju skandinavku odštampajte levu sliku i na posao! Ako nemate vremena ili volje, pogledajte desnu sliku sa upisanim rešenjem.

3 коментара:

  1. Sve, mreža, sadržaj... izgleda tako obično i jednostavno. Za zaboraviti, zar ne, zašto bi bilo vrijedno pamćenja? Zaboravili smo mi da svoje umotvorine ne nudimo nekolicini enigmata već brojnim običnim i jednostavnim ljudima koji su uzeli naš proizvod da se razonode. Vrijednost i savršenstvo ovakvog rada je upravo u ovoj čistoći i skladu koja stvara taj dojam običnosti i jednostavnosti. Stvoreno s lakoćom i užitkom biće konzumirano na isti način. Stvoreno natezanjem i mukotrpnim kopanjem po bazama i internetu traži jednako mučenje od rješavača. Nije fer ni pametno.

    Ako bih prosuđivao ovaj rad po današnjim kriterijama želio bih više dugih prolaza. U to vrijeme tad je to bilo puno teže pa je ovo moje zakeranje neprimjereno. Svevremenska vrijednost autorovog pristupa i kreacije ostaje, hvala na objavljivanju.

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da ovakve ukrštenice voli najveći broj rešavača. Problem je što većina sastavljača smatra da svaka ukrštenica mora imati belinu. Sve dok je tako tiraži enigmatskih listova će padati.

    ОдговориИзбриши
  3. To sa tiražima odnosno upitnom budućnošću enigmatike je, ili bi trebala biti, "majka svih tema". Tiraži padaju i padaće zbog mnoštva različitih razloga. Logična i dobra okolnost je da najveći uticaj imaju oni koji imaju i najveći interes da enigmatika opstane i napreduje, naravno riječ je o izdavačima i urednicima. Mi ostali ćemo ponekad ponuditi svoje mišljenje koje će pokazati i naše motive.

    Priča o bjelinama može započeti od činjenice da je neuporedivo lakše izmjeriti bjelinu i istaknuti je kao vrijedno dostignuće nego prepoznati i argumentirati eventualnu vrijednost mreže bez bjeline. Ako su brojevi najegzaktniji način onda bismo, ako želimo biti ozbiljni, trebali usvojiti metodologiju gimnastike, a ne atletike. Rezultat križaljkaškog rada se ne mjeri metrom ili štopericom (kao atletika ili plivanje) već imamo prepoznatljive elemente koji određuju težinu plus kvalitet izvedbe (kao gimnastika ili skokovi u vodu). Dakle, prvi faktor je bjelina i sl izmjerive stvari, drugi faktor je sudačka ocjena kvaliteta izvedbe, pa se to nekom računicom spoji u konačan rezultat. Napraviti ogromnu bjelinu ili skočiti sa super teškim kovrtljajima i sl ne garantira ništa ako je izvedba loša, ako sam uprskao publiku oko bazena. Naravno, sve ukoliko nismo promijenili standarde, odnosno odustali od starih kriterija ispravnosti, poznatosti i sl... Ako jesmo onda nema prskanja.

    Nema ovdje velikih interesa i rizika, tek pitanje ozbiljnosti i, ipak mogućeg, određenog uticaja na dobro enigmatike. Kad je riječ o toj velikoj temi i našoj velikoj posvećenosti enigmatici logično bi bilo učiniti sve što možemo.

    ОдговориИзбриши