четвртак, 6. мај 2021.

BEZOPISNI BUŠMAN 17


ŽARKO ĐOKIĆ je drugi gostujući autor, iskazao se i kao rješavač, odranije ga znamo i po inovacijama i slavnom "Živela enigmatika". Ovaj put, kako sam kaže, nije mogao odoljeti izazovu da pokuša sa dragom mu temom, antičkim svjetskim čudima. Tematski BOB ima prednosti (ako je tema poznata ti su pojmovi olakšanje rješavaču), ali je obaveza uvrštavanja otežavajuća okolnost za autora, a onda i odgonetanje može biti teže. Bilo bi lakše da broj tematskih pojmova nije fiksiran, da ne postoji obaveza uvrštavanja svih pojmova sa liste i slično, no naš Žarko nije nikad išao za lakšim. Naravno, ovdje je učinio šta je mogao da olakša rješavačima, sam je birao upisane pojmove, pomoćna slova... Hvala Žarku, nadam se da će ovaj izlet u enciklopedijsko znanje biti uspješan.

Rado ću pripremiti i objaviti (siguran sam da je isto i sa drugim blogovima) i druge priloge, varijacije ovog koncepta, inovacije... Internet i blogovi su dobar poligon za testiranja, ništa ne košta (nešto rada i kolegijalne rješavačke podrške ide uz hobističko zajedništvo), nema rizika od moguće štete... idemo dalje.

Svih 8 tematskih pojmova (sedam građevina i njihov zajednički naziv kao osmi tematski pojam) su sintagme, a u mreži su i dvije netematske sintagme. Dimenzije bušmana su 24x12, PDR je 5.5, imamo 6 nefrekventnih slova, 10 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 16 samoglasničkih skupina. Upisano je nekoliko nepoznatih pojmova, poznate kratice (jedna je i 4-slovna) nisu upisane. Nakon sat vremena rješavači će dobiti 15 slova.

Redovne napomene:

Ijekavica i etimologija

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

Tu je i grafički prikaz dužih pojmova, može biti od pomoći jer u originalnoj mreži možda i nije lako vidjeti sve dovoljno brzo i jasno, puno je dodatnih grafičkih informacija. Postotak svake od boja bi mogao biti brojčani pokazatelj iskoristiv u vrednovanju križaljke.

- plava boja - pojmovi od 10 i više slova

- zelena boja - pojmovi od 7-9 slova

- narandžasta boja - pojmovi od 6 slova

- bijela polja - pojmovi od 5 i manje slova

 

 

Zadatak će biti objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00 – zadatak PDF 

21:00 – dodano 15 slova PDF

22:00 – rješenje – PDF - originalna autorova verzija

22:30 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

Nadam se zanimljivom enigmatskom druženju, srdačan pozdrav svima.

Нема коментара:

Постави коментар