понедељак, 21. септембар 2015.

MAGIČNI KVADRAT 11x11 ŽARKA ĐOKIĆA

Pre nekoliko dana imali ste priliku da rešavate magični kvadrat 10x10 koji je sačinio jedan od najpoznatijih sastavljača mrežastih zagonetaka na ovim prostorima, Žarko Đokić. O kakvom poduhvatu je reč mogu razumeti samo oni koji su i sami nešto slično pokušali, stigli nadomak cilja ili ostvarili, slobodno mogu reći, enigmatski san sastavivši prihvatljiv kvadrat sa 100 polja. Jasno je svima da u ovakvim enigmatskim pokušajima koji su na graničnoj liniji koja deli moguće od nemogućeg ili malo verovatnog mora biti i manje poznatih i nategnutih pojmova, ali ne i nepostojećih ili reči koje nisu stvorene po važećim jezičkim pravilima. Tako su se u pomenutom kvadratu 10x10, između ostalih, našli i pojmovi: silosavati i Kit Atilano (čovek sa tim imenom se može naći na internetu). Očekivati da u ovakvim pokušajima iz područja zone sumraka sve reči budu poznate i potpuno ispravne liči na zakeranje ili traženje dlake u jajetu. Ja sam izuzetno počastvovan činjenicom da je autor izabrao baš moj blog za predstavljanje ovog svog, u svakom pogledu vanserijskog sastava. Ali, to nije kraj priče... Nekoliko dana nakon objavljivanja ove desetke, dobio sam vrlo obećavajuću najavu novog prodora u neistražena enigmatska prostranstva. Poznajem Žarka četiri decenije, nikada nije bio neozbiljan, nikada nije najavljivao nešto što ne može uraditi. Juče je stigla potvrda - pokušaj sastavljanja magičnog kvadrata 11x11 polja! Da li shvatate o kakvom poduhvatu je reč? Znamo da je jedan američki autor ubacio u svoju bazu gotovo sve reči iz engleskog jezika, popis birača i reči iz dvadesetak svetskih jezika, uključio kompjuter i dobio JEDAN magični kvadrat 11x11 polja! U tom kvadratu je nekoliko manje poznatih, nekoliko potpuno nepoznatih ljudi, reči iz slovenačkog, španskog, rumunskog i nemačkog jezika... Dakle, ubačeno je više miliona pojmova da bi kompjuter pronašao "dobitnu kombinaciju". Evo kako izgleda taj kvadrat - vodoravno i uspravno: 1. Morris Moses, 2. orientirani, 3. rimisuranti, 4. Reid Painter, 5. inspiradors, 6. Stuart Mason, 7. Miriam Greco, 8. orandarilor, 9. Santos Eller, 10. enterocoele, 11. siersnorren. Ako je bilo neophodno obraditi 20 svetskih jezika i ubaciti milione imena i prezimena da se dobije jedan kvadrat 11x11, kolika je verovatnoća da se ovaj enigmatski monstrum sklepa uz pomoć reči iz samo jednog jezika, umereno korišćenje interneta i sastavljanje iz glave jer ogromna baza reči, jednostavno - ne postoji? Nikakva ili, zanemarljivo mala. Uz nekoliko, u ovakvim radovima neizbežnih nategnutih pojmova, pred vama je neverovatan pokušaj koji probija sve granice enigmatskog stvaralaštva - prvi magični kvadrat 11x11 na ovim prostorima!

7 коментара:

  1. Sve čestitke Žarku sa kojim sam se ljetos družio u rodnim Beranama uz uvijek zanimljive enigmatske razgovore!

    ОдговориИзбриши
  2. 1.ARI PALEVSKI
    2.ROSANA GITAN
    3.ISPREBASATI
    4.PARAMOLORAC
    5.ANEMARI KIRI
    6.LABORATORIJ
    7.EGALITIRANA
    8.VISOKORODAC
    9.STARI RADARI
    10.KATARINA ROJ
    11.INICIJACIJA
    Igrom slucaja meni je pala cest da resim ovo REMEK DELO. Sve sto dalje da pisem ne moze doloviti enigmatsku egzibiciju koju nam je priredio ZARKO DJOKIC.Svaka cast.

    ОдговориИзбриши
  3. Da je ovo potpisao Zivota Stankovic, ne bih se cudio, medjutim sta bi Zarku da krene tim putem. Na majskom druzenju na Uni odavao je utisak mirnog suzdrzanog coveka. Sve u svemu dobar pokushaj uz tri sumnjive reci.
    U Izazovu br. 7 (april 2010) objavio sam Zeljku Prvanovu takodje nategnutu jedanaesticu, gde je jedna rec bila predstavljena kao rebus.
    U ocekivanuju dvanaestice...
    Loznicanin

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno Zarko, sta ti bi ... Poznat mi je taj tvoj optimizam, sve s osmijehom... Svaka cast na drskosti i rezultatu. Bice da se spojio izazov i nadahnuce, vjerujem da si uzivao... Bravooooo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si, spojilo se...Posle boravka u Beranama (u predivnoj prirodi i opuštenom okruženju) bavio sam se Sioranom ("Razgovori"), prisetio se razgovora sa Ilijom Đurkovićem u Beranama (pričali o velikanu Simonu Rackoviću-Ilija i ja smo njegovi zemljaci!) setio se da je moj prvi objavljeni uradak u Enigmi br. 892. (27.7.1973!) bio kvadrat 8x8 i podstaknut razgovorma sa Miroslavom Cvetkovićem u Nišu....jednostavno je lagano izlazilo 9x9, 10x10 i ovaj "monstrum"! Uživao sam...
      Hvala svima na čestitkama i komentarima!
      Idemo dalje?!!!
      Pozdrav!
      Žarko

      Избриши
  5. Čestitka Žarko i iz Sarajeva! Strašno dobar pokušaj. Svaka čast! Ejub

    ОдговориИзбриши