среда, 25. март 2020.

JELKA

„Jelka“ je skup šest piramida. Najduža reč, „deblo“, koja ih povezuje, je stara narodna izreka. Popunite prazna polja samoglasnicima (A - 47 puta, E - 23 puta, I - 43 puta, O - 24 i U – 15 puta).
Žarko Đokić

5 коментара:

  1. Rešenje "debla" : NAD PROSUTIM MLEKOM NE VREDI PLAKATI

    Rešenje prve uspravne piramide: S, SA, TAS, SKAT, KASTA, STANKA, SEKANTA, KASETINA, SEMANTIKA, SIMENTALKA;
    Rešenje druge uspravne piramide; A, AD, ODA (ili ADO), AVDO, VODKA, DOVEKA, ODSEVAK, VODENSKA, DEKANSTVO, DESETKOVAN;
    Rešenje treće uspravne piramide: P, PE, PER, EPIR (ili IPER), PER MI, PRIMER, PROMERI, IMPROVER, PROVERI ME, PROTIV MERA;
    Rešenje četvrte uspravne piramide: O, MO, LOM, MILO, IMPOL, LIPOMI, OLIMPIA, POLIAMID, DIPLOMIKA, POLIMEDIKA;
    Rešenje pete uspravne piramide: I, MI, LIM, MLIN, LIMAN, MOLINA (ili MILANO), MILANKO, LAKOUMNI, PULMONIKA, PODMUKLINA;
    Rešenje šeste uspravne piramide: R, IR, RIM, EMIR, MERIT, TERMIN, MENTIRA, MERTIRAN (ili MARTERIN ?), MARTIN PER, MERIL (ili MIREL) PRANT.

    Dosta težak zadatak, ali interesantan kao novitet jer naziv JELKA nema kod Vladete Trivunca u knjizi "KLINOVI, PIRAMIDE I VARIJACIJE" (Beograd, Alma, 2006). Kod Vladete postoji SFINGA VRETENO sa uspravnim povezanim piramidama gde je srednji pojam DEBLO od koga počinju grane (dat je primer sa 14 i 13 slova). Sa uspravnim pojmovima dati su još VALJUŠAK (to je zapravo položeno VRETENO) i KALEM (zapravo položeni peščani sat).

    Čestitke autoru i priređivaču (blogeru)!

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  2. 6. MURAL PRINT, MARTIN PUR, MARTURIN, MUNTARI, TURMAN, MURAT, AMUR, RAM, AR, R.
    3. PROTIVMERE, IPER, PIR, PI.
    5. MILUNKA, MULINA, LIMUN...

    ОдговориИзбриши
  3. Zahvaljujem Miroslavu na uloženom trudu. Ideju mi je, po ko zna koji put, dao Nedjeljko Nedić na DUE, objavivši spojene piramide Valtera Kvalića te Borisa Nazanskog i Vojina Krsmanovića. Prvo sam sačinio uradak sa tri spojene piramide, poslao Miroslavu i to nazvao "krokodilski zubi"(!). E, onda mi je palo na pamet da to može da bude "jelka". SIMENTALKA je asocijacija za mleko, kovid19 je PODMUKLINA, PROTIVMERE će uzrokovati da kovid19 bude DESETKOVAN...POLIMEDIKA I MURAL PRINT mogu da štampaju maske u 3d formatu. Deblo nosi univerzalnu poruku. Idemo dalje!
    p.s.
    Pomenutu knjigu nemam i nisam znao za primere. Hvala za informacije!
    Pozdrav i dobro zdravlje svim kolegama!

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je čisti novitet. Lakše je sastaviti kada je prva riječ malo kraća, ali znate Žareta. On je odmah krenuo s desetkama a mogao je i s osmicama što je posve dovoljno. Bravo, Žare!

    ОдговориИзбриши
  5. Miroslav Živković iz Jagodine je u listu "Pan Osmerac" broj 35 objavio JELKU - dve jedanaestoslovne piramide koje su nasađene jedna na drugu (u srednjem polju devetog reda gornje piramide nalazi se "vrh" donje piramide). Naravno, ovo je drugačije, ali imaju isti naslov.

    ОдговориИзбриши