недеља, 9. август 2020.

OD HAJRUDINA HODŽIĆA

TEMATSKI 8x8 TVRD ORAH SA ONLINE SMEKŠAVANJEM

Osmice, kao nova križaljkaška vrsta, su promovirane u Kvizorami 4.7, a posljednjih dva mjeseca smo se družili kod Nedjeljka, vjerujem da ste svi vidjeli. Prije toga stvar su testirali dečki u kafiću u Zagrebu i Ejub u Sarajevu. Osmice su ocijenjene kao zanimljiv, ali i prilično težak zadatak. Ne

znam kakve su reakcije kupaca Kvizorame, zasad ih redakcija nastavlja objavljivati. Verzija online ima veliku prednost, može se ponuditi više opcija (isti zadatak sa manje, pa onda u narednim verzijama sve više olakšanja), tako da stvar nije samo za vrhunske odgonetače. Ako želimo ozbiljno natjecanje i, kakvu takvu, masovnost, nameće se logika privremenog blokiranja OBJAVLJIVANJA komentara tako da najbrži neće pokvariti užitak ostalima. Dakle, rješenja će biti moguće slati komentarima , ali oni neće biti vidljivi do isteka roka za rješavanje (3 sata). Nakon prvih dva sata objaviću verziju sa više olakšanja. Poredak će biti lako utvrditi po vremenu slanja reješenja/komentara, svi će biti vidljivi po isteku vremena. Nedjeljko je odustao od ove igre sa komentarima pa sam sklepao novi blog samo za ovu svrhu, ako bude odziva rado ću nastaviti sa ovim i sličnim zadacima. Zadatak će biti objavljen u nedjelju 9.8.2020. u 17:00 na adresi https://enigmatika123.blogspot.com/
Sada na gornjoj adresi možete vidjete objašnjenje. Pitanja, a i rješenja, možete slati i na e-mail hodzich@gmail.com.
Srdačan pozdrav, hvala na podršci... oni koje nisam imao u svom adresaru će, nadam se, vidjeti obavijest na nekom od blogova.

Hajro

Objašnjenje

U mreži 8x8 je uklopljeno osam osmoslovčanih pojmova
- Mreža ima prečke, a ne crna polja, prekidima su označene sintagme
- U mrežu su upisana sva slova koja ne pripadaju ni jednom od 8-slovčanih pojmova
- Polja sa suglasnicima su označena žutom bojom, ona sa samoglasnicima su bijela
- Obaveza/zadatak autora je da sve osmice budu poznate, ostali pojmovi također, no ponekad se desi neki manje poznati pojam koji ne utiče na mogućnost rješavanja (naravno, i ne pomaže)
- Zadatak autora je i da kombinaciju kreira tako da rješavač ima od čega početi i, korak po korak, stići do rješenja (kombinujući ono što mu je ponuđeno – sintagme, upisana slova i kolor kodiranje svih polja)
- Svaki rješavač će ići nekim svojim putem, možda intuitivno prepoznati neke pojmove i nastaviti uspješno… no logički put bi bio prepoznati jednoznačne opcije (koja su to mjesta, ako ih ima, gdje postoji samo jedna opcija – samo jedan pojam se može kreirati na osnovu upisanih slova, obojenja i/ili prekida u sintagmama). Ako nema takvog mjesta onda treba kombinirati par poteza unaprijed što je, naravno, još zahtjevnije za rješavača i mana rada (osim ako je riječ o natjecanju vrhunskih rješavača). Upisivanjem prvih slova rješenja otvaraju se nove mogućnosti, posebno ako je rješavač vičan prepoznavanju suglasničkih i samoglasničkih (ne tako česte u našem jeziku što ih čini vrlo važnim ovdje) skupina. Korak po korak, stići će do rješenja. Neki će protrčati te korake, neki sporije, no svi će ići korake naprijed, pa nazad i tu je važno (kao i u sastavljanju, jer ovo jeste sastavljanje kombinacije za koju autor garantira da je moguća) znati kada treba odustati i tražiti novu ideju za nastavak. Oni koji danas odustanu od cjeline, dobiće u 19:00 varijantu sa dodatnim olakšanjima.
- Današnji zadatak je tematski što je teže za sastavljača, najčešće je tako i za rješavača. Malo olakšanje je označenost pozicija tematskih pojmova.
Koncept je jednostavan, ali i zahtjevan - kao i u svim drugim križaljkaškim varijacijama bez opisa, popisa pojmova i sl … nameće se vrlo strogo kriterij poznatosti uvrštenih pojmova. Zahtjevnost na rješavačkoj strani je još očitija – sada je uistinu sastavljač, jedina utjeha je da je kombinacija sigurno moguća i da se od njega očekuje da se sjeti pojmova koje sigurno zna. Koncept je vrlo pogodan za online prezentaciju (samo mreža 8x8 i eventualno par riječi lako stanu i na zaslon telefona, mozgati o putu rješavanja se može i samo gledajući u zaslon). U enigmatskom izdanju, na papiru, zauzima super mali prostor, nadajmo se da donosi izazov i užitak mnogim kupcima. Napisah nekoliko puta – ako neuspješni rješavač vidjevši objavljeno rješenje kaže “Kako se nisam tog sjetio” to je velika razlika od “Otkud mu ideja da bih to mogao znati”.  Koncept liči na sudoku (logika i eliminiranje opcija), razlika je u elementima koje slažemo – sudoku je igra sa brojevima, a ovdje su to riječi iz jezika koji govorimo i znanja koje imamo. Guglajući pojam OSMICE nađoh lijepi vinarski običaj u Sloveniji i činjenicu da su osmice zubi umnjaci. Dakle, spojite čašu vina sa vijugama, dobru zabavu vam želim, nadam se da neće biti po onoj sa zubima i TVRDim ORAHom (krasna, već nekoliko puta korištena osmica).
Ako nastavimo s ovim sigurno će biti još radova, ideja, varijacija, nadam se i drugih autora, Marko i Tonči su već eksperimentirali sa temama, velikim suglasničkim skupinama …

3 коментара: