среда, 16. септембар 2020.

3, 2, 1... KRENI!

Evo nas zajedno, družićemo se rješavajući bušmana bez opisa. Koliko će nas biti je, naravno, važno ali ne i najvažnije. Tu smo da probamo nešto novo i podstaknemo naša enigmatska druženja. 

Zadatak je jednostavan – rekonstruirati rad sastavljača. Odsustvo opisa, spiskova pojmova, tabele kao u kriptogramki i sličnih standardnih pomagala čini zadatak težim. Evo šta ga čini rješivim i izazovnim:

  • 45 od ukupno 48 uvrštenih pojmova dužih od dva slova su vrlo poznati pojmovi

  • Manje poznati su pojmovi pod 10 okomito/uspravno, 20 vodoravno i 27 okomito/uspravno

  • 5 sintagmi (4 su sastavljene od tri riječi)

  • Klikanjem na linkove (OPCIJA 1-4 gdje svaka naredna opcija dodaje nova olakšanja) možete odabrati PDF sa dodavanjem više olakšanja. Tu ćete naći označene samoglasnike i suglasnike, poziciju nefrekventnih slova, susjedne iste suglasnike, na kraju i 6 upisanih važnih slova. 

  • U 22:00 ćete moći vidjeti i 6 upisanih važnih slova

Još par podataka o sastavku:

- Nema glagola ni pridjeva, dvije množine

- Ijekavština i etimologija (3 kratka pojma, dva imena i jedno prezime)

Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga.

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/


OVAJ ČAS
su otvorene opcije od 1-4, sami odaberite koja vam odgovara, logično bi bilo krenuti od nižih ka višim.
KLIKNITE DESNIM MIŠEM I OTVORITE PDF U NOVOM TABU.

OPCIJA 1 - samo prekidi u sintagmama

OPCIJA 2 - dodana žuta boja u polja sa suglasnicima, u bijelim su samoglasnici, obratiti pažnju posebno na samoglasničke skupine

OPCIJA 3 - dodana tamnožuta boja u 10 polja polja sa nefrekventnim slovima (Č, Ć, Đ, Dž, LJ, NJ, Š, Ž)

OPCIJA 4 - dodane oznake dijagonalno susjednih istih suglasnika (ima ih 9)

U 22:00 ćete dobiti OPCIJU 5 sa 6 upisanih važnih slova.

Rješenje i imena najuspješnijih će biti objavljeni sutra u 20:00. 

Komentari će biti otvoreni, možda bi bilo sportski rješenja ne slati kao komentar već na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove, ne brinite oko mogućih različitih opcija, biće to enigmatsko druženje više od super ozbiljnog natjecanja/takmičenja)

Dobru zabavu vam želimo

Hajro, Miroslav, Nedjeljko i Slavko

6 коментара:

  1. Linkovi rade, kliknite DESNIM MIŠOM i otvorite PDF u posebnom tabu.

    Dobru zabavu vam želim

    ОдговориИзбриши
  2. Link sa opcijom 5 radi, tu ćete naći 6 važnih slova...

    Mislim da bi bilo zanimljivo ovdje na komentarima čuti iskustva, mišljenja...

    Hvala svima

    ОдговориИзбриши
  3. Sa dodatnim slovima je teško biti pametan, vjerovao sam da jesu važna... po rezonu da je otkrivanje dužih pojmova ključ...

    Treba vidjeti kako dozirati, možda više stepena u dodavanju slova... Sutra ujutru ćete imati sređenu priču o rješavanju, najuspješnijim, nešto utisaka.... hvala svima, svima laku noć želim.

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo Hajro, vrlo lijep rješavačko-sastavljački uradak, kao stvoren za trening prije predstojećeg SOZAH-a u Orašju, odog vikenda.

    Ja krenuh s opcijom 4, i ključ riješenja je dakako KLUČ U RUKE, te se relativno brzo otkriju dugačke riječi koje se križaju s istom. Tu se nameće i riječ sa suglasničkim skupinama PRSTENJAK, dok se ne skuži URBI ET OSBI, pa je ipak TRSTENJAK.

    Nakon toga ide malo duža kombinatorika za rješavanje kuteva. U donjem desnom kutu zapeh na ženskom imenu ZINAIDA, tražih nešto poznatije, no ne nađoh, te otkrih upravo autorovu kombinaciju. No zato nisam otkrio prave riječi u gornjem desnom kutu, te je moja inačica: OSTAVKA, ALITER, VARDA (predio Mostara). Naravno ORLANDO i OLIVER mi nisu pali napame, a uz ZINAIDU, to su 3 imena, što odudara od zadanih uputa "dva imena".

    Dakle, zadana pomoćna slova meni nisu bila potrebna, a radi jedinstvenosti rješenja, trebali su biti upisna slova A za JA, i R za ORO.

    ОдговориИзбриши
  5. Mnogo truda je Hajro uložio u osmišljavanje i realizaciju ove enigmatske igre, a ja sam mu samo ustupio malo prostora na svom blogu. Nažalost, ja svoju energiju istrošim negde do ručka, pa popodne, a naročito uveče nisam sposoban za akciju (o noći ni da ne govorim). To je i glavni razlog mog neučestvovanja u raznim takmičenjima u rešavanju enigmatskih zadataka.
    Čestitam Hajri na istrajnosti u nastojanju da nas okupi i zadrži nam pažnju na nekim lepšim stvarima u ovo vreme korone (on uz to ima i strašne požare u svom okruženju!). Živeli!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala momci, guramo dalje, možemo koliko i kako možemo.

    Srdačan pozdrav svima.

    ОдговориИзбриши