понедељак, 3. август 2015.

ЏУБОКС

 
"Џубокс" је био југословенски музички часопис који је с прекидима излазио 20 година: од 1966. до 1986. Био је први и вероватно најзначајнији лист у СФРЈ који се бавио рок музиком и сродним темама, а такође и први источноевропски рокенрол магазин. Историја "Џубокса" могла би се поделити на два дела: први и краћи је период друге половине 60-их година прошлог века када га је објављивала београдска издавачка кућа "Дуга", а други је време од средине 70-их до средине 80-их када је издавач било предузеће "Дечје новине" из Горњег Милановца. У оба случаја редакција се налазила у Београду... (из српске Википедије).
Ево једне од скандинавки коју сам објавио у овом култном часопису у броју 181 из октобра 1984. године на 46. страни, као и насловне стране тог броја.

2 коментара:

  1. Bila su to dva časopisa istog imena. Oba su bila posvećena pop i rok muzici, ali su
    grafički sasvim različito izgledali. Prvi ,,Džuboks magazin'' izlazio je od maja 1966. god.
    Bilo je objavljeno 39. brojeva. Drugi Džuboks je počeo da izlazi 1974. god. i imao je duži
    vek publikovanja. Kupovao sam oba časopisa, ali sam ih kasnije u potpunosti prodao.
    Miroslav Živković

    ОдговориИзбриши
  2. Da, Džuboks je imao dva izdavača, nekoliko imena, više urednika i mnoštvo saradnika... Sećam se da su poklanjali i neke gramofonske ploče (folije) za nekoliko preslušavanja. Definitivno: časopis kakvog nije bilo, a neće više ni biti na ovim prostorima.

    ОдговориИзбриши