уторак, 4. август 2015.

FOTO-ALBUM - 123

Na slici je jedno od uplatnih mesta Lutrije Srbije u Nišu, u ulici Svetozara Markovića. U jednom od dva ovakva lokala (jedan pored drugog) nalazila se poslovnica Jugoslovenske lutrije u kojoj je kao rukovodilac radio pokojni niški enigmata Nikola Popović. Nikola je, između ostalog, bio i savezni rukometni sudija i kontrolor, republički šahovski sudija, prvi čovek Rukometnog saveza nišavskog okruga, član predsedništva RK "Železničar Jugopetrol" i predsednik Enigmatskog Saveza Srbije - najzaslužniji za razvoj enigmatike u ovom kraju.
Od početka 70-ih, pa sve do početka 2000-tih godina ova poslovnica JL je bila sastajalište niških enigmata. Tu smo donosili ukrštenice sastavljene za niški dnevni list "Narodne novine" (do kraja 1982. godine), svraćali pojedinačno ili održavali sastanke EK "Naissus" u neradne dane. Mladi niški enigmatičari su ovde dobijali savete od iskusnijih kolega, a stariji izmenjivali iskustva. Ovde su često navraćali niški enigmatičari: Žarko Đokić, Milan Jelenković, Života Stanković, Vidoje Stefanović, Milovan Samardaković, Milan Barać, Marjan Radaković, Nikola Pešić, Saša Čolaković, Zoran Milunović, Branislav Golubović, ja i još mnogi drugi, a dolazili su i enigmatičari iz drugih gradova SFRJ koji su se zatekli u Nišu, pa nisu hteli da propuste susret sa Nikolom - niškom enigmatskom legendom i/ili nekim od nas.

1 коментар:

  1. Upravo,kako si napisao. Ja sam prvi kontakt sa Nikolom imao kada je on radio u Putniku, u zgradi prekoputa hotela Ambasador (poznata kao "Diolen"). Vrlo brzo je postao predstavnik Jugoslovenske lutrije i došao u ovaj objekat, Zaista je to bila enigmatska Meka. Nikola je bio predivan čovek, izvanredan pedagog, odličan enigmatičar, strpljiv, tolerantan, omiljen u društvu. I sada se sećam druženja na enigmatskim susretima (i vozova, vlakova), uz dobro raspoloženje i srdačnost.

    by ZARPTICA.53

    ОдговориИзбриши