недеља, 18. август 2019.

РЕШЕНА УКРШТЕНИЦА

4 коментара:

  1. Hvala Miroslave, ovaj rad zaslužuje ovako lijepu prezentaciju, sačuvaću ovo, rado bih objavio kolekciju ovakvih radova, možda se drugi autori jave..., znam da imam skenirano ponešto iz Orbisa.

    Ovdje istinski možemo govoriti o cjelini, bjelini i ukrštenim riječima. Radovi se, naravno, dijele samo na dobre i one druge, no kad je riječ o konceptu ovo mi je najbliže savršenstvu.

    ОдговориИзбриши
  2. U vreme kada je ova ukrštenica nastala imao sam hrabrosti da krenem u avanturu. Danas bi mi se zavrtelo u glavi da samo razmišljam o tome. Početkom 80-ih sam imao jedan lep period kad mi je sve išlo od ruke: sastavio sam dosta lepih ukrštenica, pa i križaljki (imao dosta visokoplasiranih radova na enigmatskim takmičenjima), a onda sam se oženio i otišao u JNA. Drugi put me je to "spopalo" u poslednjih nekoliko godina prve decenije XXI veka, nakon razvoda (trajalo je do 2012-2013. godine). Nadam se da imam dovoljno vremena i volje za još jedan sličan stvaralački period.

    ОдговориИзбриши
  3. Trebalo je drskosti za ovo, pogotovo ići sa zavežljajima, žmurnjačama, ugljarnicima i sl... Neću komentirati ovu priču o periodima, zanimljivo jeste ... Nedavno sam dobio neke svoje stare sveske za koje sam svih ovih 25 godina vjerovao da su izgubljene, listanje je dozvalo mnogo šta, ima tu svega, i ambicija i upornosti, no ne i ovakvih likova. Živjeti od enigmatike je bilo zanimljivo i u smislu utjecaja na stil i kriterije - urednički rad na HIK-u i Orbis-u je nalagao usmjerenost ka tržištu, komercijali, a istovremeno sam želio raditi i poticati dobru enigmatiku, kreirati nove stvari. Nekakav balans je iznjedrio kriterije koje i sada zagovaram i pokušavam prakticirati. Mreža bi trebala biti lijepa kao cjelina, sadržajem i rasporedom crnih polja, sadržaj bi trebao biti zanimljiv i ako samo pogledamo spisak uvrštenih pojmova, valjalo bi izbjegavati enigmatizme i uvrštavati pojmove iz svakodnevnog govora i pisanja solidno obrazovanih ljudi. Dobro je da imamo i drugačijih pristupa...

    Šteta što ne stigneš na Unu, ili napravite negdje sastavljanje uživo, izazovno i zanimljivo je to.

    ОдговориИзбриши
  4. Pronašao sam još dve slične (23x15) koje sam objavio u dva uzastopna broja "Ukrštenice" (49 i 50 iz marta 2012. godine), enigmatskog dodatka koji je izlazio u dnevnom listu "Politika". U njima je kvalitet unetih reči dosta slabiji. Možda i njih pripremim i objavim na blogu.
    Na enigmatske skupove ne dolazim jer me putovanje dosta zamara, pa u poslednje vreme retko odem i do Beograda (manje od 230 km).

    ОдговориИзбриши