уторак, 4. мај 2021.

ŠARENA UKRŠTENICA

  

U dijagram ove ukrštenice upisani su svi suglasnici koji se javljaju manje od pet puta. U prazna obojena polja treba upisati samoglasnike po principu: ista boja - isti samoglasnik. Suglasnici: Lj, Nj, F, H i Dž nisu korišćeni. U neobojena prazna polja treba upisati  preostale suglasnike koji se javljaju po pet i više puta: 5 x V, 5 x D, 9 x K, 14 x L, 15 x N, 14 x R, 7 x S i 16 x T. Probajte, nije teško.

4 коментара:

  1. Neću kvariti mogućim drugim rješavačima. Riješih veći dio, dovršiću kasnije... Zaista nije teško, ali traži novi, dodatni fokus... Ovo bi bio izvrstan zadatak za rješavanje uživo, isprintano u boji sa svim uputstvima. Kao i IBIS križaljka (isti broj isto slovo..., ima i brojne druge nazive) dio rješavanja se pretvara u upisivanje slova na osnovu otkrivene veze broj-slovo, ovdje boja-slovo. Rješavači vole takve stvari, olakšavaju im...

    Čestitke za kreativnost i standardno savršenu pripremu.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je namenjeno rešavačima, a 99% enigmatskih radova bi trebalo biti sastavljeno za prosečne rešavače ili za početnike. Ono što je upropastilo enigmatiku je sastavljanje da bi se dokazalo drugim enigmatima da smo najbolji (bolji od njih). Nikakva kompjuterska enigmatika nije kriva za to, hteli mi to da priznamo ili ne. Davno pre kompjutera su enigmatski listovi bili preplavljeni nerešivim ukrštenicama u kojima su zjapile teško beline.
    Ovakvim načinom bi i teške ukrštenice bile relativno lako rešive, ali takve (teške) ukrštenice ne bi trebalo ni sastavljati.
    Hvala na čestitkama. Trudim se da blog izgleda lepo. Niko me nije silom terao da ga radim, pa ne želim da izgleda neukusno ni grafički, a ni sadržajno. Ne želim objavljivati postove po svaku cenu i kad oni ni na šta ne liče, sastave koji ničim ne zaslužuju da budu objavljeni, loše pripremljene priloge...

    ОдговориИзбриши
  3. Desetak mlađih osoba starosti između 19 i 36 godina često rešavaju zadatke koje postavljam na blogu. Rešenja mi šalju imejlom, SMS porukom ili preko mesindžera (Fejsbuk). Zajedničko im je da nemaju simptome bolesti "ja sam bolji od svih" od koje boluje popriličan broj sastavljača i rešavača sa ovih prostora, a neki su u stadijumu kada se to više ne može izlećiti: agresivni su, nekulturni... Nije im bitno da neko zna da su oni to rešili, pa da mašu time ovde ili na FB. Uglavnom su visokoobrazovani i imaju odličan posao, a enigmatiku doživljavaju kao nešto što ih opušta nakon zamornog posla. Nadam se da će se neko od njih jednom ozbiljnije baviti enigmatikom, jer su gotovo svi odlični rešavači iako imaju veoma kratak staž.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Miroslave na pozitivnim informacijama, priča o mladim i obrazovanim ljudima koji enigmatiku shvataju kao kombinaciju intelkektualnog izazova i ležerne zabave je naš dream scenario.

    Napisah više puta, opširno na http://abcitd.com/page11.html da su kompjuteri, baze i softveri dobrodošle alatke i ne mogu biti krive za način kako ćemo ih mi upotrebiti. Ambicije, samodokazivanje, težnja za boljim su sve pozitivni faktori, ali treba najprije definirati šta je kvalitet, šta je na dobro enigmatike, gdje je mjera..., a to bi se trebalo desiti u kolegijalnoj, hobističkoj i profesionalnoj interakciji svih nas, od profesionalnih urednika do autora početnika i, posebno, rješavača. Zašto to nismo imali, i nemamo ni sada, duga je priča, ne mogu tvrditi da sve detalje znam i razumijem, svakom od nas ostaje da radimo najbolje što možemo. Taj rad uključuje i blogove, komentiranje, autorstvo... ovaj hobi nam je ispunio živote i danas nam je važan i potreban, nema odustajanja.

    ОдговориИзбриши