среда, 23. јун 2021.

TEŠKA KRIPTOGRAMNA KRIŽALJKA

Riješio sam, nadam se ispravno, nije bilo lako, u skladu sa naslovom TEŠKA kriptogramna križaljka, no nije bilo ni preteško, 20-30 minuta, pomogli su dugi prolazi i sintagme, spisak težih odgonetki (ne znam zašto je išlo TATLA umjesto TAVLA), naravno i dva dodatna tematska pojma, odmogla je greška u tabeli (M uz broj 7 treba biti H).

Neriješena, naravno, izgleda bolje, osim dvoslova dolje lijevo baš je lijepo prožeta i izbalansirana. Sadržaj je sasvim dobar, uz hrpu iznuđenih pojmova (da bi se ispunila obaveza prisutnosti svih slova abecede i, naravno, spasila kombinacija). Visoki PDR (5.2 ako sam dobro računao), odsustvo jednoslova i dvoslova u sredini (samo jedan troslov) i naglašena prožetost su morali biti plaćeni prisustvom manje poznatih pojmova. U ulozi urednika ne bih imao dilema, bio bih sretan da imam ovakav rad, vjerujem da bih proširio listu manje poznatih pojmova.

Ono što mi se iznova, i nakon ovog podsjećanja, nametnulo kao tema je ogromna razlika u procesu i brzini sastavljanja. Nemam pojma kako sam došao do  prolaza SEDAM SEKRETARA SKOJA,  IVAN GROZNI, HINKO KRIZMAN, ZDENKA VUČKOVIĆ... ako sam, logično, krenuo pozicionirajući dva pomoćna tematska pojma. Sjetiti se podugačkog pojma koji ima nekoliko zadatih slova nije nimalo laka stvar. Tada (prije 34 godine) nije bilo drugog načina nego se sjetiti. Zato se najčešće išlo na osvajanje prostora mreže ograđujući dijelove lancima crnih polja, otvarajući tek poneki prolaz.  Za ono vrijeme ovo je izuzetno prožeta mreža (što možda nekim kritičarima nije naročito važno, ali je svejedno činjenica, ...činjenica je i važnost prožetosti, matematički dokaziva, ali nemam volje da se bavim time). Danas se traženje takvih pojmova svodi na upisivanje zadanih slova i jedan klik mišem i iz baze se dobiju traženi pojmovi, ako ih ima. Traženje kraćih pojmova (po slovima na  kraju ili u sredini) koji spašavaju kombinaciju je danas 10-15 sekundi i klik, onda je bilo beskrajno kopanje po popisima u atlasu i enigmatskim rječnicima. Ambiciozni enigmatski zanesenjaci su bili “manijaci i mazohisti” i onda i sada, to se nije promijenilo, razlike su ogromne u procesu i brzini, primjetne i u kreacijama, vjerujem mnogo manje. Zato je neozbiljno porediti tadašnje radove sa današnjim bez uvažavanja tih razlika. Govoriti o uticaju tehnologije na autore, urednike, kriterije, ambicije... je složena i, čini se, osjetljiva tema. Napisah davno - tehnologija je tu da nam pomogne, dobro nam došla, ali treba prepoznati i rizik da nam donese i promjene koje možda nisu uvijek pozitivne. Posebno je zanimljiv subjektivni dio vezan za tehnologiju…,  radi se o osjećajima vezanim za veliki uloženi rad (da se stvore baze podataka) i impresivan rezultat čije mane odbijamo vidjeti. Ja sam emotivno vezan za svoj veliki nekadašnji trud i sjećanje na vinaz ploče na kojima sam sastavljao jer papir nije mogao izdržati toliko brisanja. Pokušavam kontrolirati subjektivnost, balansirati emocije, nostalgiju... vidjeti i stare i novovremene stvari u kontekstu suštine ovog što radimo. Koristim tehnologiju iako nisam spreman ulagati veliki rad u kreiranje baze podataka. Možda je prednost što nemam nikakvih konkretnih interesa, što imam iskustvo i sa starim i sa novim. Ono što nije prednost je odsustvo ozbiljne diskusije koja bi sigurno pomogla, nema ništa poželjnije, poticajnije ni produktivnije od argumentiranog neslaganja. Čemu sve ovo? Ako se čovjek hobistički i profesionalno nečim bavi ozbiljno 50 i više godina zar je čudno što ga zanima sve vezano za tu oblast. Uostalom, zašto ne, isti pristup sam imao i prije 50 godina, analizirao, propitivao, inovirao, raspravljao… ne vidim razloga da se mijenjam, naprotiv.

Hajro Hodžić

Rešenje i komentar autora juče objavljene teške kriptogramne križaljke iz "Vjesnikovog kviza" broj 405 (VIDI OVDE).

3 коментара:

  1. Lepa ukrštenica, lepe reči, lepa prosečna dužina, bez crnih polja nabacanih na gomile. Nekoliko iznuđenih manje poznatih reči i neoprostiva greška urednika (M umesto H u tablici). Volim ovakve ukrštenice.

    ОдговориИзбриши
  2. Lakše bi ju sastavio da si pojam LETZIGRUND stavio u prvi redak.Za sastavljanje kriptogramke naziv SEDAM SEKRETARA SKOJA nije dobar jer nema nijedno od teških slova pa si DŽ i Đ utrpao u dvoslov.

    ОдговориИзбриши
  3. Prožetost je, očito, bila važna autoru pa se SSS nametnulo jer spaja sva tri tematska pojma, kreće od ivice... Kriptogramka je najpoznatija varijanta bezopisne križaljke... prisustvo sintagmi je značajna vrlina, pogotovo ako su duže, lako rješive... kao ova. Plaćena cijena (odsustvo nefrekventnih slova) mi se čini prihvatljivom iako jeste otežala nastavak rada.

    Ne znam zašto bi bilo lakše sa Letzigrund u prvom retku, možda ako bi se išlo na blok bjelinu, mene je zanimala prožetost i izbalansirana mreža. Mislim da je bio i običaj da glavni tematski pojam ide ispod slike. Znam sigurno da bi mi bilo puno lakše da sam imao desetinu onog što danas imamo na raspolaganju. DŽ i Đ jesu ugurani, promaklo ti je Ž dolje... to je počesto slučaj u kriptogramkama, važno je izborom slova u tabeli obezbjediti pravilno rješenje. Dobro je što su sva ostala nefrekventna slova uklopljena u normalne riječi, u ogromnoj većini u oba smjera.

    ОдговориИзбриши