четвртак, 24. јун 2021.

TUFNASTA UKRŠTENICA

Pre nekoliko dana, u komentarima ili u prepisci sa mnom, Hajro Hodžić se zapitao kako bismo mogli nazvati ukrštenice sa rasutim crnim poljima (pravilno ili nepravilno raspoređenim). Žarko Đokić mi je u međuvremenu poslao jednu takvu ukrštenicu i napisao: da su crna polja krugovi, zvao bih je "tufnasta". Njegova je imala kvadratna crna polja, pa sam to promenio - sada je, stvarno tufnasta!

3 коментара:

  1. Ovakav dizajn crnih polja (uz bijelu podlogu) je kopija biciklističke "polka dot" majice koju je zaista teško zaslužiti. Dodjeljuje se najboljem penjaču na Tour de France-u (moj najdraži sportski događaj, start je sad u subotu). Prošle godine Tadej Pogačar se presvlačio više puta, osvojio je žutu kao ukupni pobjednik, ovu kao najbolji u brdima, a i bijelu kao najuspješniji mladac (kriterij je ispod 26 godina). Četvrta, zelena, je za najboljeg sprintera, prošle godine najbrži je bio Sam Bennett. Evo ih, četiri sintagme, a i četiri moguća tematska pojma u "obojenim" skandinavkama.

    Možda smislimo neki "trik" da nazivom ovakvih mreža odvojimo one koje su strogo zadane (kao nedavno objavljivane osmice i devetke), pa one koje imaju sva crna polja solo, u grupama po dva ili slično.

    Lijep rad Žarko, čestitam.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, Hajro, za kratko objašnjenje o majicama koje nose najbolji na trkama u tvom najomiljenijem sportu. Sledi period kada ćeš uživati u biciklizmu i malo zaboraviti na vrelinu koja se doselila u Kaliforniju, ali i u tvoj stari kraj.
    Danas sam dosta radio, a vrućina je, kažu najveća u junu od kad se meri i beleži u Srbiji (od 1918. godine). Tek maločas primetih slovnu grešku u gornjoj ukrštenici. Sada je O.K.

    ОдговориИзбриши
  3. Gledam TV više nego ikad, nisam ponosan na to iako nije strašno, sat-dva dnevno. Vrućina je svuda, svaki dan pogledam temperature, ni sam ne znam zašto, danju jeste vruće ali je noću super pa se dobro spava... dnevne temeparture su na Jadranu i ovdje približno iste, ali su ovdje noćne desetak stepeni niže, zahladi već u predvečerje, a i stalni vjetrić pomaže.

    Tour na TV je i praznik za oči, prekrasni krajevi, vrhunsko pokrivanje sa bezbroj kamera. Ostaje želja da jednom vidim uživo (spremali smo se 1991), problem je što si blokiran danima na jednom mjestu. Mislim da sam ti davno slao moj tekst o Touru iz Oslobođenja, sjećam se, posljednja stranica nedjeljnog broja, slučajno ćirilična (pismo se smjenjivalo na svakoj narednoj stranici), velika kolor slika Miguela Induraina, naslov "Francuska osvojena u Španiji". Radio sam veliku skandinavku i nekakav DND test za Nedjeljno Oslobođenje pa počeh pisati o "točkaškim" sportovima, išao sam na Grobnik, formulu jedan, planirao sam pokriti i svjetsko jedrenje u Rovinju... Lijepa sjećanja, ne zamjerite ponavljanje.

    ОдговориИзбриши