уторак, 28. фебруар 2023.

СА САЈТА ЕСС


У Културном центру Пећинци одржана је друга седница Председништва Енигматског савеза Србије на Загонетну суботу 25. фебруара са почетком у 12,00 часова уз присуство 11 енигмата: Верољуб БАБИЋ (Коцељева), Славко БОВАН (Кикинда), Воја ДОДЕВСКИ (Ваљево), Александар ЈАНКОВИЋ  (Крагујевац), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ (Београд), Драган ЛОЈАНИЦА (Београд), Радомир МАТИЋ (Бор), Сретен ПЕРИЋ (Лозница), Милутин ТЕПШИЋ (Кљајићево), Вања ТОМАШЕВ (Кикинда) и Владимир ШАРИЋ (Шимановци) , једног госта : Ђорђе КОСТИЋ (Удружење грађана „Локалитет“ – Нови Сад) и директора Културног центра Пећинци Јована ДЕВРЊЕ.

Поздравне речи и добродошлицу је упутио енигматима ЈОВАН ДЕВРЊА, директор Културног центра, који је предложио да овај скуп идуће године траје два дана.

Пре почетка заседања одата је пошта преминулим енигматима: Живомиру ЈЕВТИЋУ, Миловану ДАНОЈЛИЋУ, Мирјани РАФАИЛОВИЋ, Томиславу ВУКАДИНОВИЋУ, Миленку МИЈАТОВИЋУ, Вељку ВУЈЧИЋУ, Душку ЛАЗИЋУ и Живадину ЈОВАНОВИЋУ.

О Дану енигмата 21. ФЕБРУАРУ и ЗАГОНЕТНОЈ СУБОТИ пригодним речима се обратио Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ.

После усвајања дневног реда конституисано је Председништво ЕСС од 9 чланова у саставу:  Владимир ШАРИЋ (председник, ЕК „Срем“ – Пећинци), Радомир МАТИЋ (потпредседник, ЕК „Бор“), Верољуб БАБИЋ (секретар, ЕК „Ваљево“), чланови: Радојица ЈОВИЧИЋ (УЕ „Вук Караџић“- Београд), Милош КАРНА (ЕД „Др Ђорђе Натошевић“ – Сомбор), Вања ТОМАШЕВ и Славко БОВАН (ЕК „Кикинда“), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ и Милија СТЕВАНОВИЋ (ЕК „Нова загонетка“ – Београд) уз евиденцију замена. Сретен ПЕРИЋ (ЕК „Изазов“ –Лозница) и Видоје СТЕФАНОВИЋ (ЕК „Ниш“) ће бити чланови Председништва ЕСС када се усвоје промене у Статуту. Очекује се да до краја фебруара ЕК „Браничево“ (Пожаревац) обнови чланство, док је ЕК „Пирамида“ (Нови Сад) одустао од чланства. Прихваћен је предлог Славка БОВАНА да се ЕК „Пирамида“ позове да се врати у чланство.

Констатовано је да је од 9 чланова Председништва присутно 6: Шарић, Матић, Бабић, Бован, Томашев, Лазаревић и једна замена (Лојаница уместо Милије Стевановића) па је обезбеђен кворум.

Пошто је утврђен дневни ред, усвојен записник са претходне седнице одржане такође у Пећинцима (5. марта 2022), размотрен је извештај о раду и финансијски извештај. После дуже дискусије усвојени су ови извештаји уз одређене допуне, што ће се евидентирати у записнику.

Према усвојеном плану и програму рада ЕСС за 2023. годину одлучено је: - да се одржи 4. отворено Првенство Србије у састављању загонетака дописним путем у четири кола а за домаћина и координатора такмичења одређен је ЕК „Срем“ и Владимир Шарић; - да се 22. Сусрети енигмата Србије и Скупштина одрже у Новом Саду у термину од 1. до 3. септембра уз помоћ Ђорђа КОСТИЋА, председника Удружења грађана „ЛОКАЛИТЕТ“ из Новог Сада;  - да се у оквиру издавачке делатности настави издавање „Гласника“ ЕСС (2 – 3 пута годишње), - да се помогне издавање монографије „Е–70“ аутора Крсте ИВАНОВА, Марјана РАДАКОВИЋА и Јована ВУКОВИЋА и монографије „35 ГОДИНА УЕ „ВУК КАРАЏИЋ“ аутора Ратка СТОЈКОВИЋА у границама  могућности ЕСС. АДРЕСАР енигмата је у припреми али израда ће зависити од тумачења надлежних у вези „Закона о заштити података личности“. Александар Ацо ЈАНКОВИЋ је упознао присутне са израдом СЕДМОСЛОВНОГ И ЧЕТРНАЕСТОСЛОВНОГ РЕЧНИКА (који се налазе у електронском облику на сајту ЕСС) и његовом учешћу на конкурсу за штампање речника у Крагујевцу.

Размотрен је рад сајта ЕСС и блога ЕСС. Сајт ЕСС, који уређује Воја ДОДЕВСКИ , је изузетно добро пропратио активности ЕСС и удружених клубова и секција, тако да треба да настави са радом. Рад блога ЕСС, који је уређивао Миле ЈАНКОВИЋ, није задовољио а пошто је ЕК „Пирамида“ одустао од чланства у ЕСС и пошто се добије одговор на позив за њихово враћање, одлучиће се шта ће бити са блогом.

У вези сарадње са другим организацијама договорено је да се ЕСС обрати Удружењу новинара Србије и Министарству културе и информисања ради помоћи око издавања монографија. Сарадња са Салоном пехара МИС Јовановић из Аранђеловца се и ове године наставља (златни спонзор за пехаре, медаље и плакете). Са Удружењем „Локалитет“ успостављена је сарадња у изради енигматског прилога за „Локалитетов забавник“.

Преглед до сада додељених признања ЕСС и списак енигмата за доделу признања на Скупштини ЕСС ће се припремити и доставити клубовима, секцијама и члановима на разматрање.

Судбина заоставштине Живадина ЈОВАНОВИЋА зависиће од одлуке породице 2. марта, када се одржи парастос (40 дана). Оснивање МУЗЕЈА ЕНИГМАТИКЕ је за сада само идеја и о томе ће се припремити предлог за Скупштину у време 22. СЕС-а.

После закуске енигмати су посетили СРПСКИ МУЗЕЈ ХЛЕБА, јединствени музеј у Европи сликара Слободана ЈЕРЕМИЋА ЈЕРЕМИЈЕ, са којим су се сликали и водили изузетно занимљив разговор.

 В. Шарић

Фотографије су преузете са блога "Енигматика (тупљење и оштрење)".

Нема коментара:

Постави коментар