четвртак, 16. фебруар 2023.

NOVA KNJIGA "ČVORA"

Stjepan Horvat: ZAGONETAČKI PSEUDONIMI I ŠIFRE

Još u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1979.) kao poseban prilog objavio sam tada prvi popis pseudonima i raznovrsnih šifri (danas to jednostavno zovemo pseudonimarij) sastavljen na osnovu dotadašnjih spoznaja o autorima i njihovim djelima. Nakon četrdeset i više godina bilježim još dvostruko ili više različitih šifara, znakova i pseudonima, a tomu pridodajem i brojne inicijale kao potpise. Ako se danas želi pisati o nekom autoru i njegovim zagonetkama često je to težak zadatak jer na tisuće zagonetaka objavljeno je pod skrivenim imenima, šiframa ili samo inicijalima za koje se ne zna tko se iza njih krije. Još je žalosnija činjenica da velik broj zagonetačkih djela i nije potpisan, a urednicima to i ne smeta jer i tako ovu rabotu ne smatraju ozbiljnom. Autori takvih zagonetaka može biti bilo tko pa se podaci o broju sastavljenih zagonetaka lako mogu lažirati.

Pripremajući novi zagonetački pseudonimarij prikupio sam tisuće novih podataka, a osim pseudonima u popis sam dodao i brojne šifre, inicijale i druge vrste potpisa. U više navrata putem internetskih medija, pa i pisanim putem, zamolio sam autore da mi dojave podatke o svojim skrivenim potpisima, veći broj se njih odazvao, ali bilo je i podosta onih koji se na to nisu odazvali, prije svega autori koji „žive“ od sastavljanja zagonetaka i drže da to ne bi bilo dobro za njihovu enigmatsku reputaciju (?). Za starije podatke bilo je najteže otkriti tko se krije iza kojeg potpisa, jer su autori i bivši urednici zagonetačkih publikacija već pomrli, pa će tako mnogi podaci možda zauvijek ostati nerazriješeni (a možda će poneki biti i krivo razriješeni!).

U odnosu na prvi popis pseudonima i šifara iz Leksikona zagonetača Jugoslavije želio sam obogatiti novi popis s još ponekim podatkom, kao što je na primjer, list ili rubrika u kojemu je dotični autor objavljivao pod pseudonimom ili šifrom, pa čak i godine kada je to bilo, a tu mi je upravo bila potrebna pomoć. Danas, svakim danom imamo sve više podataka o starijim enigmatskim izdanjima ili rubrikama (Čvor je izdao dvadesetak bibliografija zagonetaka objavljenih u zagonetačkim listovima ili rubrikama zagonetaka u ostalim listovima), pa su neki podaci dostupniji, ali mnogo je toga još uvijek neistraženo, a sve manje je onih koji bi mogli potvrditi činjenice vezane uz autorstvo pojedinih zagonetaka (na žalost, ni živući urednici ne sjećaju se suradnika prije četrdeset i više godina). 

U ovoj knjizi je zabilježeno oko četiri tisuće osamsto različitih potpisa (pseudonima, šifara, inicijala i dr.) što se povezuje s oko šest tisuća različitih autora s područja bivše države. Novina je da su uz potpis nekog autora pokušava navesti bar neki podatak vezan o listu i vremenu kada je korišten. Taj dio trebat će još više popuniti, pa tu očekujem dalju pomoć. Knjiga ima 170 stranica (B5 formata), broširana je s koricama u boji otisnutim na 350 g/m2 papiru.

U pripremi ovog izdanja pomoć su mi pružili, što savjetima, što neposrednim podacima posebno vezanim za treću rubriku u popisu, Boris Antonić, Krsta Ivanov, Jovan Nedić, Nedjeljko Nedić i Marijan Radaković, te mnogi drugi suvremeni zagonetački autori svojim popisom pseudonima, na čemu im se zahvaljujem. Ovo je prvo ovakvo izdanje, prikupljanje podataka i dalje se nastavlja (posebno onih vezanih za treću rubriku), pa ako zdravlje posluži, možda doživimo i drugo izdanje. Adresa za dostavu primjedbi, prigovora i novih podataka je i dalje: stjepan@cvor.hr.

Kao i sve dosadašnje knjiga u izdanju Čvora i ova je tiskana u ograničenom broju primjeraka i može se naručiti od Čvor d. o. o. Bjelovar. Cijena knjige je 18,00 € (u to je uključena i dostavna poštarina za Hrvatsku!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unosi se OIB naručitelja. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati javite točnu adresu za dostavu (tel. 043 244 050) ili potrebne podatke pošaljete e-poštom jadranka@cvor.hr. Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige je 22,00 € (uključena je i otkupna poštarina).

Za uplate izvan Hrvatske cijena knjige je 20,00 € (u cijenu je uključena i dodatna međunarodna poštarina), a za uplate koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem. (sh)

Нема коментара:

Постави коментар