субота, 14. децембар 2019.

SEDAM KVADRATA 7x7

"Osmosmerka specijalno izdanje" broj 13 - jesen 2002. godine. Sedam magičnih kvadrata 7x7 sa pojmom REOSTAT na svih sedam pozicija je kreirao kompjuterski program Beograđanina Vladimira Stakića. Pokojni kolege Miodrag Krstić i Miodrag Tošić su "krivi" što je stvoren ovaj odličan program. Nažalost, niko od enigmata ga ne koristi (valjda).

2 коментара:

  1. Na blogu kod Nedjeljka objavljeno je da je 1977. Željko Zahtila u Čvor Razbibrigi objavio magični kvadrat 7x7 rađen na kompjuteru, tako da svi kvadrati koji su objavljeni posle toga mogu da izazovu sumnju na koji način su sastavljeni. Ovo naročito vazi od 2000. pa nadalje, mislim da je jako mali broj sastavljen "peške", rade tu računari punom parom.
    A da li neko ima ovaj program od Stakića ne znam, ali verujem da ima i da ga ljubomorno čuva.

    ОдговориИзбриши
  2. Sećam se članka o kvadratima Željka Zahtile koji je objavljen u "Zagonetaču". Već krajem prošlog veka neki sastavljači su izbacivali kvadrate kao u transu - po nekoliko stotina godišnje. Danas ima "sastavljača" koji objavljuju "svoje" magične likove i ukrštenice, a realno ne umeju da sastave kvadrat 6x6, a da se propisno ne oznoje.

    ОдговориИзбриши