четвртак, 30. април 2020.

REŠENA UKRŠTENICA


7 коментара:

  1. Nije bilo dovoljno teško pa si izbacio 4 crna polja. TRŠĆANKA dođe kao višnja na dezertu. Ako radimo ukrštene riječi onda je ovo paradigma, matematički savršen prototip mreže u kojoj je sve ukršteno, izbalansirano, a cjelina lijepa u svojoj savršenoj jednostavnosti. Podsjeća me na geometriju u prirodi, fraktalnu geometriju (cvjetovi, školjke, pahuljice ...) što je izuzetno zanimljiva tema.

    ОдговориИзбриши
  2. Pokušao sam da dijagram "olakšam" za još dva crna polja, ali sam posle nekoliko pokušaja odustao. Na desnoj strani je dosta jednoličnih reči, ali nisam imao dovoljno vremena, a ni volje da ukrštenicu završim onako kako sam je započeo.

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam pisao tipične naše blogosferske stvari u stilu "čestitam, bravo..." jer je više nego očigledno koliko je ovo vrijedno dostignuće. Još dva crna polja manje bi bilo s one strane... naravno, procjena sadržaja je odvojena tema, podrazumijevam da je sve korektno, a monotonost u završnici je neizbježna u realnom svijetu, pa nećeš ovo raditi mjesecima, u nekom trenutku čovjek mora reći "hej, dobro je i ovo".
    Rado bih dodao ovo na stranu "stilovi" na abcitd.com, imam problem sa softverom, firma je digla ruke od veb dizajna pa je podrška problem...

    ОдговориИзбриши
  4. Pomenuo si lep izgled mreže, a ja bih dodao da je i izbor boje veoma bitan. U Hrvatskoj su poslednjih godina neki enigmatski listovi počeli izlaziti u koloru. U Srbiji je "Politika" imala nekoliko izdanja u boji, a ja sam uređivao i pripremao nekoliko izdanja za firmu "Una press" od pre više od deset godina (stotinjak pojedinačnih brojeva), pa do prestanka izlaženja pre nekoliko godina. Trudio sam se da iskoristim kolor i učinim enigmatske radove lepšim. Često je to bio uzaludan posao zbog loše štampe, lošeg papita, starih mašina, štednje na boji... ali, bilo je i veoma lepih izdanja. Na blogu je mnogo lakše jer ne zavisim od tuđeg umeća već odmah vidim ono što uradim, pa ga mogu dorađivati. Ove ukrštenice sa rasutim crnim poljima volim videti u toplim bojama, mada... probaću jednom i sa prozračnim bojama prirode, zelenom pre svega.

    ОдговориИзбриши
  5. Širiš temu na vrlo zanimljiv način, ja sam govorio o rasporedu crnih polja, a ti sada govoriš o grafičkom dijelu prezentacije enigmatike na papiru i online. Super izazovna tema.

    Imati nešto na raspolaganju ne znači da je obavezno koristiti se time maksimalno. Prvo što mi pada na pamet su e-mail prepiske na poslu gdje se neki, u napadu kreativnosti, igraju fontovima, bojama, pozadinama…, naravno, trpi čitkost i moji nervi. Nazad na enigmatiku - klasičnu križaljku na papiru volim samo u crnobijeloj varijanti, neka crna polja budu crna..., obojeni brojevi uz opise (Feniks) su vrijedna pomoć rješavaču i ne ugrožavaju dopadljivost strane. Isti taj bušman na webu sa upisanim rješenjima može u boji izgledati krasno (kao ovdje kod tebe). Eto, to je moj ukus, jedno za web, drugo za papir. Klasičnu enigmatiku nekako vežem za crnobijelo (kao Settimana), a lijepo razigrana druga krajnost su skandinavske šarenice sa kvalitetnim papirom kao velikom prednošću. Naši magazini (evo sve šareniji), neki i sa konceptom enigmatika plus tekst, su negdje između.

    Lako se složiti da je čitkost najvažnija, u HIK-u je znalo biti nečitko, pokušavali smo sa dvobojnom štampom imati nekakvu obojenost i ponekad je bilo katastrofalno. Tu negdje oko čitkosti (lakoće za rješavača) idu i pitanja obrojčavanja, sa opcijama u mreži (u bijelim ili crnim poljima), izvan mreže po redovima i stupcima. Volim (kao autor, urednik, rješavač) obrojčavanje unutar crnih polja. Velika tržišta imaju posebna izdanja sa velikim slovima za starije rješavače. Poslije čitkosti ide ono što nazvah dopadljivost. Puno je tu tema, neke su starije od kolor opcija – kako označiti tematske pojmove (posebno u skandinavkama, strelica, osjenčeno ili kružići/kvadratići… baš ne volim one kružiće, nekako mi nagrde bjelinu), obrubljivati ili samo osjenčiti/obojiti opisna polja u skandinavkama, pa osmosjerke, bijele, kriptogramke, sitne zagonetke… Fotosi i ilustracije su najčešće dobitak (osim počesto u neenigmatskim izdanjima gdje služe popunjavanju prostora), i tu ima različitih pristupa, posebna priča je urezivanje u mrežu. Nabacah ovdje svašta, tema je široka, mogućnosti sve veće, ukusi različiti. Bilo bi zanimljivo porediti isti sadržaj prezentiran različito, a i različita izdanja iz istog vremena. Moglo bi se to uraditi kroz međublogovsku miroljubivu koegzistenciju i su/aradnju.

    Za web mi se nameće ideja kodiranja bojama, vrste i težine (ako korisnik ima izbor) sadržaja. Čini se da web kao novi medij traži i neku novu enigmatiku, da li to znači i nove autore i nove korisnike..., no to je već nova tema.

    ОдговориИзбриши
  6. Crno-beli dijagrami su praktičniji (čitkiji), ali mogu proći i neke nežnije nijanse kojima se prekrije površina u koju se unose rešenja. Skandinavke bajno izgledaju u boji, a vrlo jadno u CB štampi. Naravno ni kod njih ne treba preterivati. Uokviravanje i bojenje polja sa tematskim pojmovima, naročito ako ih ima više, upropaštavaju "opći dojam", ali i otežavaju upisivanje rešenja. MIslim da tu treba kombinovati par nežnijih nijansi ili samo nekom svetlijom bojom prekriti tematske pojmove, a ostala polja za upisivanje rešenja dati bez boje. Bolje je da opisna polja budu u drugoj boji nego da se uokviravaju debelom linojom. Sutra u 10 ću prikazati nekoliko varijanti dijagrama klasičnih ukrštenica.

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala ti na trudu, mic po mic biće nekakva cjelina na zanimljive teme

    ОдговориИзбриши