среда, 16. јун 2021.

MOŽE LEPŠE (2)

 

Kao što najavih (VIDI OVDE), evo nekoliko skandinavki sa izrezima za fotografije nepravilnog oblika objavljenih u jednom od enigmatskih listova koje sam ranije (od 1999. do 2016. godine) uređivao i delom pripremao za štampu ("Osmosmerka specijalno izdanje"). Nažalost, iako sam uredio preko 800 brojeva petnaestak različitih listova i nedeljnih dodataka, nikada u njima nisam radio pripremu skandinavki. To je razlog da se u gornjim primerima vide debele linije oko slika - nikako nisam mogao urediti izdavače da je lepše bez njih.

7 коментара:

  1. Evo, može i bez sečenja prstiju i odvaljivanja delova tela, pa i zabijanja slova "Č" u potiljak Male Sirene (i bez pomoći nekog ko je 6 godina ljuštuo klupu da bi na kraju imao posla sa "genijem" koji to bolje radi od svih). Nisam Agasiju odsekao ni ruke ni noge, a o glavi i da ne govorim. Leptiri i dalje mogu leteti jer su im krila ostala nedirnuta, dolarska novčanica i dalje vredi koliko na njoj piše, pa vam neće odbiti 10% zbog oštećenja, a vredna violina je sačuvala svoju ogromnu vrednost i Stefan Milenković na njoj može svirati na radost svih nas...

    ОдговориИзбриши
  2. Sve ove skandinavke su objavljene pre malo više od dvadeset godina!

    ОдговориИзбриши
  3. Zadebljane linije oko izreza i oko opisnih polja nisu predebele pa, i ako ti nisu drage, ipak ne utiču toliko na ukupnu sliku strane. Ono što je nepotrebno, a vidi se više od bilo čega drugog su kružići. Siva opisna polja tematskih pojmova, možda uz strelicu, bi bilo više nego dovoljno da označimo tematske pojmove. Razumijem da ti je i to nametnuto.

    O ukusima raspravljati, nježno i opušteno, zašto ne... možda bude poticajno da se zamislimo, preispitamo svoje ukuse. Štete ne može biti.

    ОдговориИзбриши
  4. Bilo bi zanimljivo znati kad je počelo pripremanje stranica u svojoj kuhinji na svom kompjuteru. Mislim da se to na našim prostorima desilo početkom 90-tih... Od tog trenutka kriteriji i "poeni" su nešto bitno drugo. Malo gdje su kompjuteri toliko promijenili svijet kao u pripremi štampe.

    ОдговориИзбриши
  5. Izdavače sam nekako ubedio da uklone debele linije između susednih opisnih polja (pored ivica dijagrama i kod opisnih polja koja stoje jedno pored drugog ili jedno ispod drugog). To je od pripremaša dočekano na nož, ali su na kraju morali poslušati. Protiv kružića u poljima sa tematskih polja sam se borio od početka do prestanka izlaženja listova koje sam uređivao (jedan od njih je trajao 23 godine!).

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam poneku stranicu lista "My Love Osmosmerka" (kasnije "Osmosmerka") počeo pripremati 1996. godine. Početkom te godine sam za 1700 DEM kupio prvi računar (486) i u programu Corel 5 počeo peći zanat.

    ОдговориИзбриши
  7. Sjecam se da je Emir poceo crtati mreze za Orbis negdje krajem 1991 na 386 masini, a da su u redakciji Kviza dobili "jabuke" jos ranije. Stef je pisao o procesu kompjuterizavije Cvora. Ja sam pocetkom 1992 pohadjao kompjuterski kurs u Oslobodjenju, a kupovinu kompjutera dogovorih na izlozbi opreme u Skenderiji pocetkom aprila, par dana kasnije nije mi vise bilo do toga. Compiler sam kupio jos 2000-e, htio sam eksperimentirati, kontaktirao sam gospodina Lewisa na temu baza na nasem jeziku, odgovor je bio negativan pa digoh ruke. Petnaest godina kasnije sam zapoceo malu bazu sintagmi za potrebe busmanijade na Uni (dvije zadane sintagme su nasumice birane iz poveceg popisa).

    ОдговориИзбриши