понедељак, 4. јул 2022.

OD JOVANA NEDIĆA


Pre nekoliko dana sam objavio dve skenirane stranice "Vjesnikovog kviza" broj 415 od 13. januara 1988. godine (VIDI OVDE). Juče sam od Jovana Nedića dobio iste te stranice (18. i 19.) sa upisanim rešenjima, pa mu zahvaljujem na trudu. 

3 коментара:

  1. Hvala Jovane, pa da pogledamo sadržaj. Očekivano lijepo, rješivo, zanimljivo…, doktorski izbalansirano, riješena kao i neriješena mreža pokazuje osjećaj za mjeru, od pojedinih pojmova do cjeline. Ima tu i strukturom složenih pojmova (RATO TVRDIĆ, ČETRNAEST, REAKTIVNI MOTOR…), a i monotonih i onih sa ST skupinom. Ono čega nema su nategnuti ili nerješivi pojmovi.

    Ako se vratimo priči o četvrtoj četrnaestici sad vidimo da postavljene tri prave troslove ŠIP, TVR, ČIT, NOC… nimalo lako…, dakle četvrta četrnaestica jeste nemoguća i nepoželjna. Ako želimo četiri četrnaestice onda one moraju biti jednostavnije (počesto su ponavljane, dosadne, nategnute...) od ovih uvrštenih ili će neki vodoravni pojmovi kroz njih biti iznuđene gluposti, sve plus “neriječi” jednoslovi, dvoslovi, opskurne troslovne kratice… najčešće sve pomenuto, i dosadne četrnaestice, i nategnuti pojmovi i “neriječi”. Toliko mana za ljubav četvrte četrnaestice i pominjanje u dugačkoj listi takvih dostignuća, zaista nema smisla. Treba dodati – čast izuzecima, bilo je i biće 4x14 i sličnih bjelina bez mana ili sa manje njih. Zaključak se nameće – rekorderstvo je zanimljivo, vrijedno truda, ali je na svima nama, posebno na urednicima i članovima žirija, da kriterijima usmjeravamo enigmatiku tako da ne gubi svoj smisao (istinsku kreativnost) i pragmatičnu suštinu (užitak rješavača), a s tim ni svoj status i budućnost.

    ОдговориИзбриши
  2. Kurpesovu križaljku i "ili-ili" križaljku rješavao sam sada, a Jurićevu i Železnikovu kad je objavljen taj broj "Kviza".

    ОдговориИзбриши