уторак, 14. април 2020.

ПОЛИТИКА ЕНИГМАТИКА 223

"Политика Енигматика" број 223 од 18. септембра 2007. године (насловна страница и једна моја укрштеница). Наставак сутра.

6 коментара:

  1. Još jedna sa osmicama, ide u kolekciju, mislim da je nemam.

    ОдговориИзбриши
  2. Objavio sam oko pet ovakvih ukrštenica. Ne sećam se tačno koliko. Neke od njih sam kasnije ponovio kad su prestali da plaćaju honorare (i dok su plaćali bilo je bedno).

    ОдговориИзбриши
  3. Ima neke posebne ljepote u tim pjegavim mrežama,u njihovoj pravlnosti, izbalansiranosti... kao da su izrezani dio velike mreže u kojoj je cijeli "jezik".
    Još u prvom broju Testa 1975. sam imao šestice, osmice nisam nikad napravio. Iz tog pristupa je proizašao i kriterij prožetosti, odsustva jednoslova i dvoslova u sredini i sl.

    ОдговориИзбриши
  4. Interesantna je i varijanta sa po dva spojena crna polja (jedno ispod drugog) sa sedmoslovnim rečima. Početkom ovog milenijuma sastavljao sam mnogo više ukrštenica nego danas (nekoliko godina sam istovremeno pripremao šest listova i nedeljnih dodataka i žestoko sarađivao u nekoliko listova). Danas mi malo nedostaje ta hrabrost (ludost?) da jurišam na ovakve izazove - omatorilo se. Sada imam neke druge obaveze: barem jedan rebus dnevno i 4-5 anagrama sedmično. Ispada nekako da sam najbolje iz sebe izvlačio kad sam imao najviše obaveza. Olenji se čovek kad nešto ne mora da uradi.

    ОдговориИзбриши
  5. Volio bih vidjeti tu mrežu sa sedmoslovima, evo i mene lijenoga...

    Pa i logično je da se najbolje radi, ili barem najlakše zalijeće na teške stvari, kad je čovjek najaktivniji... osjeća moć, izazov. U ovim godinama bi trebalo imati nešto malko obaveza (ja radim 3 komada po broju za Sezam) i puno igranja riječima i jezikom.

    Te varijante sa manjim grupama crnih polja spojenih postranično su vrlo teške za raditi, imaju super veliki PDR, veliku prožetost, a ponekad (kao u simetričnim mozaičnim u prvim godinama HIK-a, prilično skromni radovi, ali zanimljiv koncept) nemaju dvoslove ni uz ivice like, nekad ni jednoslove. Rješivost i svježinu u takvim mrežama ugrožavaju pojmlovi koji počinju na samoglasnik.

    ОдговориИзбриши
  6. Voleo bih i ja da mi neko pokaže tu mrežu sa sedmoslovima :( Nešto sam opasno pobrkao. Reći će neko da sam izlapeo, ali... znam ja to i sam. Bilo je nekih pokušaja - Žarko se seća da je nešto probao (potražiću), a da sve ne ispadne lupetanje, evo, u podne ću objaviti jednu ukrštenicu 20x12 sa nečim nalik na to o čemu sam napisao i što sam se nadao da je moguće.

    ОдговориИзбриши